Изключително неприятно е, че за пореден път ни се слага спирачка за Шенген, при положение, че сме изпълнили всички технически критерии за влизане в Шенген. Това заяви за News.bg народният представител от БСП и бивш министър на земеделието Иван Иванов.

Той припомни, че столетницата и в предишни управления е повдигала темата за присъединяването ни към Шенгенското пространство. БСП винаги е била за това България да стане пълноправен член на Шенген, изтъкна Иванов.

Шенген - цъкаща бомба или вътрешнополитически борби

Шенген - цъкаща бомба или вътрешнополитически борби

Депутатите приеха декларация за присъединяването ни към Шенгенското пространство

По думите му досега са ни спирали обстоятелства, свързани с вътрешнополитическата обстановка в страната. Преди недоверието беше по отношение на кабинета Борисов, най-вече корупцията беше поставена като акцент, заяви още депутатът. Сега той предполага, че спирачката е заради невъзможността да опазим границата ни и зачестилите случаи на посегателство както на границата, така и върху служителите на реда.

Иван Иванов обърна внимание и на казуса "Капитан Андреево" и каза, че там нямало обективни доказателства, че се работи активно за защита на националния интерес и интересите на ЕС. Това е свързано с продоволствената сигурност на целия ЕС, поясни народният представител. На второ място трябва да докажем, че сме единен и надежден партньор по отношение на външната граница, изтъкна Иванов.

Радев очаква положителен отговор за Шенген до края на годината

Радев очаква положителен отговор за Шенген до края на годината

В телефонен разговор с премиера на Чехия Петр Фиала, председателстващ Съвета на Европейския съюз

Политическото ръководство на МВР имало проблеми в това отношение, по мнението му. Кадровите смени, които се направиха там не ни убеждават, че се работи в тази посока, каза Иван Иванов. Според него не се прави нищо по отношение на реформата в МВР.

БСП е автор на промени за системата на МВР, които са приемани от синдикалните организации.