"Демократична България" иска от Борисов ясна позиция за Орбан и се обръщат се към него, не защото му вярват, а защото по силата на изборните резултати е лидер на най-голямата българска партия и министър-председател на всички българи.

"България е по-важна от нашите различия", пишат в свое отворено писмо до премиера от обединението.

Те обясняват и че е получил гласовете на много български граждани, които искат България да бъде част от Европа, "силен и равноправен член на ЕС, а не далечна периферия, троянски кон на източни диктатори".

Днес, според тях, цяла България е изправена пред важно решение, дали ще бъде част от силна и единна Европа, дали ще бъде равноправен член на ядрото на ЕС или ще се върне назад в бедността и несигурността на 90-те години.

Борисов не разбира защо Орбан се тревожи, че "Фронтекс" ще наблюдава

Борисов не разбира защо Орбан се тревожи, че "Фронтекс" ще наблюдава

Отговаряме на критериите, незабавно можем да бъдем приети в Шенген

Важното за тях е, дали заедно с европейските партньори "ще изградим Европа, която може да защити правата, сигурността и достойния живот на всеки свой гражданин. Европа, която може да наложи силна обща политика срещу нелегалната миграция и тероризма. Европа, която може да се противопостави на корупцията и организираната престъпност. Европа, която защитава личната свобода, свободата на словото и свободата на предприемачеството дори тогава, когато корумпирани властници искат да ги потиснат".

"Демократична България" разбират, че Борисов има личен интерес да работите срещу единна Европа, защото не спазва европейските стандарти за правосъдие, конкуренция, свободни медии.

Те коментират и че разбират и интереса на олигарсите, които го подкрепят - за тях единна Европа означава край на безнаказаното крадене на парите на българските и европейски данъкоплатци.

Орбан: Унгария обмисля правни действия срещу решението на ЕП

Орбан: Унгария обмисля правни действия срещу решението на ЕП

Орбан очаква "сериозен правен дебат" за решението.

"Разбираме и зависимостите на Вашата партия и коалиционните Ви партньори от режима в Кремъл - зависимости, които естествено Ви нареждат до пуделите на Путин в ЕС, до Орбан, ЛьоПен и Салвини. До тези, които блокират общата миграционна политика, общата енергийна политика, общата борба с корупцията", пишат още те.

Обединението счита за нужно да напомни на премиера, че "българският национален интерес е противоположен на интересите на олигарсите и източните диктатури, защото българският национален интерес е над партийните му зависимости и интереси".

"В разрез с българския интерес, Орбан застана на страната на противниците на присъединяването на Македония към ЕС и НАТО на предстоящия референдум, като подкрепи прокремълската позиция на ВМРО-ДПМНЕ", обясняват те.

От обединението допълват, че шикалкавенето и опитите да се крие зад Сидеров няма да помогнат и заемането на ясна позиция по казуса "Орбан" е неизбежно.

Каракачанов и Симеонов искат позиция на МС за процедурата срещу Унгария

Каракачанов и Симеонов искат позиция на МС за процедурата срещу Унгария

Санкциите са заради твърдата й политика срещу мигрантите, убедени вицепремиерите

За "Демократична България", Борисов е изправен пред дългосрочен избор за идентичността на ГЕРБ и, "което е неизмеримо по-важно, за мястото на България в рамките на променящия се ЕС".

"Ако Ви е останала някаква собствена воля за защита на националния ни интерес, опитайте да застанете, поне външно, до лидерите на единна Европа - до Себастиан Курц и Австрия, до Еманюел Макрон и Франция, до Ангела Меркел и Германия, до Марк Рюте и Холандия", призовават те.

"Ако пък нямате тази сила - нека всеки български гражданин види ясно истинското лице на Вашето управление, за да избере бъдещето си оттук нататък, а ГЕРБ открито да се нарече Граждани за евразийско развитие на България", допълват от обединението.

Лидерите на ЕС без напредък в изглаждането на различията относно мигрантите

Лидерите на ЕС без напредък в изглаждането на различията относно мигрантите

Договориха се ЕС да си сътрудничи по-тясно с Египет по темата