Демократична България настоява за президентско вето върху закона за горивата.

Според коалицията в дясно законът е картелен и основните му вносители трябва да бъдат разследвани за конфликт на интереси.

Депутатите приеха закона за горивата

Депутатите приеха закона за горивата

Малките фирми с 20 хил. лв уставен капитал, големите с 1 млн. лв.

Сред основанията на Демократична България се посочва, че при приемането на закона са нарушени законоустановените правила за приемане на един нормативен акт. Също така имало подозрения за наличие на конфликт на интереси у вносителя, "който си внася законопроект, отказва да назове авторството му, разглежда го в собствената си комисия и явно лобира за приемането му", категорични са от партията.

Поради от политическата формация настояват президентът да наложи вето върху закона, а антикорупцията да започне разследване на вносителите за конфликт на интереси. В случая трябвало да се намеси и Европейската комисия.

При установена злоупотреба с власт, Демократична България очакват незабавна намеса и на прокуратурата.

Търговците на горива готови на всичко, но не дават бизнеса си

Търговците на горива готови на всичко, но не дават бизнеса си

Получиха подкрепата на вицепремиера Валери Симеонов

От партията настояват да се изясни дали не е налице лобиране в полза на големите търговци на горива, което е в ущърб на малките участници на пазара, както и дали водещият вносител не е следвало да се отведе при гласуванията по този законопроект и при разглеждането му в председателстваната от същия депутат парламентарна комисия.

"Конкретните действия на всеки един въвлечен в процеса, включително и вашата реакция, ще осветлят кой къде седи спрямо негласната "коалиция Лукойл". Очакваме президентско вето върху така приетия закон, за да се изяснят горните съмнителни обстоятелства преди неговото влизане в сила", пишат още от Демократична България.

Демократична България: Законът за горивата обслужва картелни интереси

Демократична България: Законът за горивата обслужва картелни интереси

Очакват евродепутата Малинов да информира ЕП за законодателството ни

Припомняме, само преди малко повече от седмица от Демократична България излязоха със становище, според което законопроектът за горивата брутално противоречи и на българската Конституция и на общностното право на ЕС. Следователно законът със сигурност ще бъде отменен някой ден, дори и да влезе в сила сега.

Като убиец, виждат протестиращи Закона за горивата

Като убиец, виждат протестиращи Закона за горивата

Държавата абдикира от отговорност

Законът за горивата стана повод и за протест на търговците на горива и собствениците на малки и средни бензиностанции. На 11 юли те излязоха на протест пред сградата на Народното събрание. Тогава Симо Симов от Националното сдружение на търговците на горива и превозвач заяви, че този текст не ефективен нито за държавата, нито за производителите, нито за икономиката.

По-рано днес, 19 юли, от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) също поискаха президентът Радев да наложи вето на закона.

Индустриалците искат президентско вето върху закона за горивата

Индустриалците искат президентско вето върху закона за горивата

Законът е неоправдан, прибързан и нарушава редица права