Премиерът акад. Николай Денков упражни правото си на вот на балотажа в шесто помощно училище в София. Той гласува за европейска модерна столица каквато трябва да бъде София.

Както на първия тур, така и на втория тур Денков отказа да коментира машинното гласуване, но го отчете от недобрата координация на институциите и Централната избирателна комисия (ЦИК). Очевидно е, че като свършат изборите трябва да се постави въпроса как да се върне доверието в изборния процес, каза Денков.

"Хора, излезте и гласувайте за този кмет, който искате да управлява града ви. Ако не излезете вие, ще излязат другите и те ще решат кой да управлява. Независимо от това дали е с машина или с хартия, хората трябва да излязат да гласува", призова премиерът.

На въпрос на News.bg трябва да ли да се отвори Изборният кодекс като част от промените в изборното законодателство, за които заговори, Денков не отговори в конкретика, но отбеляза, че очевидно има проблем с доверието, което било нарушавано в изборния процес, но трябва да се върне обратно въпросът как се повишава доверието в изборния процес.

Балотажи на местни избори 2023
на живо

Балотажи на местни избори 2023

Избирателната активност остава най-ниска в Пловдив

Премиерът акад. Николай Денков говори накратко и за актуалните политически теми, след като упражни правото си на вот в столичното шесто помощно училище в София. Той не каза дали има отговор от президента Румен Радев за поисканата оставка на шефа на ДАНС Пламен Тончев с аргумент, че днес са избори и от утре правителството щяло да коментира повече.

Той не отговори и защо не е поискал оставката на заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов. В момента вярват избори и Министерство на електронното управление има определени ангажименти. Никой не пипа институция в момент, в който организира изборите, каза Денков и още веднъж повтори, че от утре ще се говори подробно за актуалните политически скандали.

На въпрос с каква цел отива в Израел, Денков заяви, че напрежението е много високо в Израел и всички разбират, че ако ескалира войната, може да има огромни последствия за целия свят. Важно е да се намери правилният баланс, за да се освободят заложниците, да се намали опасността от "Хамас" и от друга страна да не се предизвика хуманитарна криза, обясни той.

От думите на Денков в отговор на въпрос на News.bg стана ясно още, че Израел не е искал военна помощ от България, но добави, че трябва да се окаже хуманитарна подкрепа.