Около 850 подписа събраха за малко повече от месец хасковските майки в подкрепа на искането им да бъде променен Кодекса за социално осигуряване в частта.

Инициативата дойде заради спиране на майчинските, ако детето бъде настанено в детско заведение. Искането си заедно с подписката и петицията от интернет те връчиха на депутатите от ГЕРБ Иван Петров и Делян Добрев.

Народните представители от своя страна се ангажираха да представят искането за разглеждане в социалната комисия на НС, информира Haskovoinfo.

"Следващата седмица ще ви дадем отговор до къде са стигнали нещата", обеща Иван Петров. И двамата народни представители от Хасково бяха категорични, че има нередност в закона.

"Имате право да се сърдите на държавата", изтъкна Делян Добрев.

Майките бяха категорични, че законът не е справедлив, тъй като третира по един и същи начин майките, които настаняват децата си в домове и тези, които ги записват на ясла.

Според майките, които имат да връщат между 1000 и 3000 лева, законът не е ясен, тъй като терминът "настаняване" е спорен.

Преди промяната през 2006 година майчинство не се е полагало само на родителите, чиито деца се настаняват в детски заведения на пълна държавна издръжка. След това текстът остава само "настанени в детски заведения".

Това според НОИ включва и яслите. Четири години по-късно от Осигурителния институт започват да прилагат на практика закона и така около 200 майки се оказват длъжници на държавата.