Депутатите продължиха със споровете в парламента дали да приемат декларацията на "Продължаваме промяната", с която да задължат служебното правителство на Гълъб Донев да внесе бюджет.

Депутатът от БСП Румен Гечев посочи, че не само за него е било странно, че депутатите трябвало да гласуват декларации дали правителството трябва да изпълнява Конституцията или не трябва да я изпълнява. Служебният кабинет решил, че някаква благоразумна логика е пред Конституцията на България, недоумява социалистът. Правителството получава индулгенция от Народното събрание за това, че служебното правителство или друго такова няма да изпълнява законите на страната. Абсурдно е, което и да било правителство да не изпълнява Конституцията, служебното правителство е първото в ЕС, което отказва да внесе бюджет, което е недопустим пример, ядоса се Гечев.

Той не е съгласен с удължаването на показателите на бюджета от тази година за следващата. Показателите, които са заложени в удължаването на бюджета не са внесени в парламента, посочи Гечев. В бюджета за 2023 г. служебното правителство залага растеж от 1.6%, което е по-нисък от Румъния и Полша, но разликата между България и най-неразвитите страни се увеличава при такъв заложен растеж на развитие.

Чехия например е заложила 9.5% инфлация, Румъния над 10% инфлация, в Полша - 9.8% инфлация, а в България е заложена по-ниска инфлация, което е добре, но на какво основание се залага. Нищо не е обяснено поради какви причини и антиинфлационни фактори са използвани. Заложен е бюджетен дефицит при висок дълг от 15-16 млрд. лв. годишно. Тук камбаните бият, категоричен бе Румен Гечев, който е доволен, че Брутният вътрешен продукт на България ще остане един от най-добрите в ЕС.

Ще остане ли държавата на финансов автопилот?

Ще остане ли държавата на финансов автопилот?

Ако не се сформира кабинет, страната остава без бюджет до юни или юли

Той запита какво може да предприеме правителството, за да може външният дълг да бъде по-нисък? Не са дадени фактори на икономическия растеж в удължаването на бюджета, продължи да критикува Гечев. Как ще се повиши жизненият стандарт на българите? Тук е заложена мизерия, влошаване на ситуацията със стандарта и изоставане на страната ни от другите държави. Това не може да бъде прието по никакъв начин, даде да се разбере Румен Гечев.

Той настоя служебното правителство да се придържа към критериите от Маастрихт и "да не се правят на по католици от папата". Удължаването на параметрите на бюджета от 2022 за 2023 г. може би ще позволи да се влачим по дъното 2-3 месеца, но ще постави страната ни в неблагоприятни и критични условия, изтъкна Гечев. Той настоя да се продължат процедурите и депутатите да задължат служебното правителство да внесе бюджет, за да може дебатите да започнат по реални показатели.

Румен Гечев призова служебното правителство незабавно да внесе бюджет и да си изпълнят законите, настоя червеният депутат.

От ДПС също взеха думата. Мустафа Карадайъ напомни, че миналата година по това време имало внесен проект на бюджет от служебен кабинет, но бил избран и редовен такъв, който си направил нов и той бил приет. Тогава обаче депутатите чакали редовният кабинет на Кирил Петков да си внесе бюджет, въпреки посочените законови срокове кога може да се случи това. От ДПС няма да подкрепят декларацията на ПП служебното правителство да внесе бюджет в парламента. Твърденията, че държавата е оставена на финансов автопилот не са верни, подчерта Карадайъ.

Сутрешен спор между депутатите за парите на държавата

Сутрешен спор между депутатите за парите на държавата

Андрей Гюров поиска в началото на пленарното задание да се гледа декларацията на ПП с призив към властта да внесе бюджет

В сегашната ситуация, ако завещаното ни от бюджет 2022 от 15 млрд. дълг на година и какво се говори за социалните разходи в разходката част на бюджета на база предизборен популизъм, трябва да се води и дебат колко дълго България ще си позволи да тегли дългове, на каква цена, кой ще ги плаща, как ще ги плаща, дали ще се вдигат данъците, дали ще се вдигнат осигурителните вноски и всички теми, свързани с връщането на дълговете, изброи Карадайъ.

Той посочи, че дълговете, които сега се теглят - това са дългове на цената на предизборния популизъм, а не с мисъл за хората. ДПС предлагат в консенсусна форма да се приемат предложенията на формацията относно бюджета, а "конструктивната опозиция" от морална гледна точка се опитва да налага грешните и аматьорски разбирания, които има с трупане на дълг върху гърба на хората и върху гърба на бъдещите поколения. Кой ще плаща тези дългове, запита отново Мустафа Карадайъ.

Бившият финансов министър и настоящ депутат от ПП Асен Василев призова колегата си Румен Гечев да купи гинкобилоба и да я предостави на Карадайъ, за да си спомни как миналата година се приел бюджетът. Министерският съвет се е самозабравил и смята, че държавата да има стабилен бюджет, е пожелателно. Независимо с какви параметри в парламента трябва да има бюджет, за да може народните представители да си свършат работата, за да може да подсигурят стабилността на държавата за следващата година, каза Василев.

Васил Пандов от ПП също не е съгласен с твърденията на Карадайъ. Като контрааргумент на ДПС Пандов добави, че внесения удължителен бюджет между първо и второ четене не може да се превърне в Закон за държавния бюджет. Оставаме замръзнали в това състояние, в което се намираме, посочи Пандов. Той изтъкна, че всички доводи, че дълговете ще нарастват през следващите години не са потвърдени.

С детски песнички синдикатите посрещнаха депутатите

С детски песнички синдикатите посрещнаха депутатите

КНСБ настоява за внасяне на нов бюджет и увеличение на минималната работна заплата

От ГЕРБ също взеха думата. Радомир Чолаков каза, че лидерът на ДПС засегнал въпроси, които притесняват обществото. Когато се взимат дългове, в един даден момент трябва да се изплащат заедно с лихвите, обясни депутатът от ГЕРБ и добави, че има опасност страната да изпадне в невъзможност да плаща дълговете си. Какви имущества трябва да продадем например в енергетиката, за да се погасят дълговете, които конструктивната опозиция прави с популистките обещания. Какво имаме за продаване, запита Радомир Чолаков.

Андрей Гюров отговори, че точно ГЕРБ и ДПС не трябва да си дават мнението за дълговете. Ситуацията и причината, поради която сме тук, в безвремието е невъзможността ГЕРБ да излъчи правителство, каза Гюров и призова двете партии да не дават морални наставления. Ако мислите, че в бюджета има заложени огромни задължения, защо предлагате неговото удължаване, недоумява председателят на парламентарната група на ПП.

БСП и ПП атакуват кабинета, Гълъб Донев не може да си позволи лукса да слуша критики

БСП и ПП атакуват кабинета, Гълъб Донев не може да си позволи лукса да слуша критики

Служебният кабинет е отказал да изпълни задълженията си според Венко Сабрутев от ПП

Дългът по време на правителството на Кирил Петков е паднал с 2 млрд. лв. номинално и като процент от БВП. Всякакви приказки за 15 млрд. лв. дълг са неверни, уточни Андрей Гюров, като призова председателстващият заседанието на парламента Кристиян Вигенин като има лъжливи твърдения да прекъсва дебата.

Асен Василев заяви, че целта е да се върнат към бюджетирането от времената на ГЕРБ и ДПС, когато едни капиталови разходи се раздавали от Министерски съвет без санкция от Народното събрание на един малък кръг от обръчи от фирми. Това е причината да не се внесе нов бюджета, смята бившият финансов министър.

Сложиха ни знак на равенство между Кот д"Ивоар и Малайзия, недоволен е Василев, според когото вместо да се кара редовен бюджет, се вкарва закон за удължаване на бюджета. Този план няма да сработи, защото вместо да се повишава финансовата стабилност, България за първи път в историята си ще бъде застрашена, предупреди Асен Василев. Той добави, че ако има редовен бюджет щяло да се види, че 15 млрд. лв. дългове са лъжа и измислица.

Депутатите удължиха бюджета в 2023 г. на първо четене

Депутатите удължиха бюджета в 2023 г. на първо четене

127 гласа "за"

Бившият премиер и настоящ съпредседател на ПП Кирил Петков добави, че само в края на годината ще има разлика между актуализирания бюджет и реалните икономически параметри на БВП. Искаме ли увеличим минималната работна заплата, да се подпомогнат най-засегнатите хора или отново да се дадат излишъците в бюджета на кръговете, които от ДПС много добре знаят кои са, заяде се Петков с формацията на Мустафа Карадайъ.

Халил Летифов от ДПС заяви, че Петков направил поредните внушения в парламента, но що се отнасяло до обръчите от фирми, то ПП внесли противоконституционно решение, с което направили всички строителни фирми техни обръчи. За пенсиите ДПС се били с БСП, напомни Летифов и добави, че от пенсии не можело да се краде. Халил Летифов се похвали още, че точно от формацията на Карадайъ били тези, които предложили по 120 лв. помощ за пенсионерите, когато финансов министър бил Асен Василев.

Делян Добрев от ГЕРБ се заяде с Василев като го атакува с думите, че на всеки 3 месеца ПП правили бюджет. Той се надява скоро съдът да се произнесе и какви са щетите от управлението на ПП върху България.

След часове бюджетни дебати на депутатите сякаш им стана интимно и започнаха да си мерят политическото либидо.Усещам в тази зала да броди един призрак с допускането, че пътят за икономически прогрес, благосъстояние, социални придобивки на България, е непрекъснатото генериране на нови дългове, заяви Томислав Дончев от ГЕРБ. В тази зала има различни мнозинства, не бива да допускаме в тази зала да се появи мнозинство тип "икономическа шарлатания", призова той.

Приходите по ДДС няма да се изпълнят, прогнозира Петър Чобанов от ДПС. Бюджет трябвало да се приеме, когато има мнозинство.

Асен Василев подчерта, че липсата на редовен бюджет ни обрича на системна бедност. А ПП, за разлика от ГЕРБ, не били политически импотентни. За Десислава Атанасова е абсолютно безсмислено обсъждането на декларацията. Прогнозата й е, че декларацията, предложена от ПП ще се изучава като злокобен пример за правен нихилизъм. Това, че ГЕРБ не харесват ПП, както се включи и Тома Биков, означава, че просто не реагираме на техните вопли и просто се пазим от тях.

Дано някой не чете изказванията ви по Фройд, притесни се Йордан Цонев.

В крайна сметка депутатите отхвърлиха декларацията на "Продължаваме промяната", с която да се задължи служебното правителство да внесе бюджет в Народното събрание.

Законотворците гласуваха с 85 гласа "За", 126 гласа "против" и 1 глас "въздържал се".

Дори и при прегласуване формацията на Кирил Петков и Асен Василев отново не мина заради 127-те гласа "против" и 1 глас "въздържал се". "За гласуваха само 86 депутати.