Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, внесен от Румен Христов, Деница Сачева, Йордан Цонев, Севим Али и Елван Гюркаш, получи подкрепа на първо четене в последния работен ден на 49 НС.

Целта на предложения законопроект е отстраняване на несправедливост при предоставяне на добавка към пенсиите съгласно Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, при навършване на възраст за пенсиониране на репресирани лица, принудени да напуснат страната ни през 1989 г.

Съществуващата правна рамка за пенсионно подпомагане на тази категория лица не съответства на днешните социални и икономически реалности, което налага нейното осъвременяване.

Законопроектът засяга около 6000 български граждани - репресирани лица и преживели съпрузи на репресирани, включително и 1000 български граждани, репресирани при насилствената смяна на имената в периода 1984-89 г.

Предлага се законопроектът да влезе в сила от 1 януари 2025 г., като допълнителният финансов ресурс за неговото обезпечаване за 2025 г. е около 10 млн. лв.

В законопроекта се правят съответстващи промени в Кодекса за социално осигуряване с включване на нов вид пенсия, несвързана с трудова дейност, а именно "Пенсия за репресия". В края на този парламент можем да направим жест към нашите страдалци, изтъкна Румен Христов. Това не е популизъм, заяви той. Тези хора не са нахални, те не стачкуват, сподели депутатът. Тези хора заслужават да бъдат уважени, допълни Румен Христов.

Севим Али от ДПС смята, че този законопроект е очакван от репресираните, а такива хора имало сред всички избиратели. Георги Георгиев от "Възраждане" видя в законопроекта замисъл ДПС да си осигурят малко повече гласоподаватели. Той пък познавал репресирани от уравненията в последните 30 години. И Борислав Гуцанов съзира политически контекст в предложението.