Депутатите от БСП внесоха жалба в Конституционния съд за виртуалното участие на депутати в заседанията на парламента. В подписката са включени имената на 54 народни представители от групата. Това съобщи народният представител от левицата Явор Божанков на брифинг в парламента, цитиран от своя пресцентър.

Конституцията казва, че решенията и започването на заседание на парламента се осигуряват от повече от половината присъстващи в зала народни представители, цитират от БСП.

Дариткова призна: Само е-здравеопазването не са изпълнили

Дариткова призна: Само е-здравеопазването не са изпълнили

Няма кворум без онлайн включване, призна председателят на ПГ ГЕРБ

Исканията са Конститутционните съдии да обявят за противоконституционно решението на Народното събрание от 6 ноември 2020 г. за участие в заседанията на народни представители, поставени под задължителна изолация или карантина поради COVID-19.

Мотивите на народните представители за сезиране на КС са, че това решение на управляващите свежда ролята на народните представители до пълна формалност. Депутатите, участващи в заседанията от видеостена, не вземат участие в дебатите и разискванията, а само осигуряват нужния кворум.

Според Божанков това виртуално участие се отнася само до народни представители, заболели от ковид, и депутати, заболели от нещо друго, нямат същите права.

Под карантина с SMS, решиха депутатите

Под карантина с SMS, решиха депутатите

Дариткова: 80% от пациентите с коронавирус не се нуждаят от болнично лечение

"Конституцията на Република България и практиката на Конституционния съд казват, че решенията и започването на заседание на парламента се осигуряват от повече от половината присъстващи в зала народни представители. Това гарантира, че решенията на Народното събрание са легитимни, легални и произтичат от волята на народа", категоричен е Явор Божанков.