За първите седем месеца на 2019 г. в парламента са приели 84 закона, 125 решения и едно обръщение към българския народ, съобщиха от пресцентъра на законодателния орган.

През седмата си сесия 44-ото Народно събрание е приело 41 закона и 65 решения. За периода от 7 май до 31 юли 2019 г. в парламента са внесени 57 законопроекта, като 26 от тях са на народни представители. Постъпили са 73 проекта за решения, от тях 64 са от депутати. 

Депутатите събраха кворум от втория път

Депутатите събраха кворум от втория път

Точно 121 народни представители се регистрираха

По време на седмата си сесия 44-ото Народно събрание е приело промени в Закона за енергетиката, в Закона за мерките срещу изпирането на пари, в Закона за държавната собственост, в Закона за лечебните заведения, в Закона за здравето, в Закона за политическите партии, в Изборния кодекс и др. Парламентът е имал 34 редовни и едно извънредно пленарни заседания.

От началото на 2019 г. Народното събрание е имало 79 редовни и две извънредни пленарни заседания. В парламента са внесени 117 законопроекта, 133 проекти за решения и един проект на обръщение. Народното събрание е приело 84 закона, 125 решения и едно обръщение към българския народ. 

Валери Симеонов не се притеснява за кворума без "Воля" и БСП

Валери Симеонов не се притеснява за кворума без "Воля" и БСП

Парламентът работи, приемат се закони, увери бившият вицепремиер

Парламентарният контрол през седмата сесия на 44-тото Народно събрание е 27 часа и 47 минути в 9 пленарни заседания.

В Народното събрание от 7 май до 31 юли 2019 г. са постъпили 277 въпроса и 14 питания. В този период са проведени четири изслушвания на министри и едно разискване по питане.

Министрите са отговорили на 218 въпроса и 6 питания. На най-много въпроси и питания са отговорили министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова - 45, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев - 34.

След тях е новият-стар министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева - с 22 въпроса, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков - по 15.

Финансовият министърът Владислав Горанов е отговорил на 14 въпроса. С еднакъв брой - по 13 въпроса, са отговаряли вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов и неговият колега - просветният министър Красимир Вълчев

Втори ден депутатите събраха кворум

Втори ден депутатите събраха кворум

БСП продължава бойкота си

Новият министърът на правосъдието Данаил Кирилов, който прие поста от напусналата Цецка Цачева е отговорил на 12 въпроса. Министърът на околната среда и водите Нено Димов - на 10 въпроса. С еднакъв брой отговори на депутатски питания са и министърът на културата Боил Банов и енергийният министър Теменужка Петкова - по 7.

Най-много въпроси и питания са от депутатите-социалисти Георги Гьоков - 30, Валентина Найденова - 20, Георги Стоилов - 13, Дора Янкова - 11.

След тях е бившият екоминистър от ДПС Джевдет Чакъров. Той и депутатите от БСП Антон Кутев, Кристина Сидорова и Любомир Бонев - по 10.

Очаквано, от ПГ "БСП за България" са внесли най-много въпроси и питания - 213 въпроса и 13 питания.

От ГЕРБ са имали 31 въпроса и едно питане, от ДПС - 15 въпроса. Патриотите са задали 14 въпроса, а от партия "Воля" - 1 въпрос.

Припомняме, на 17 февруари депутатите на БСП напуснаха парламента. Според социалистите приемането на предложението на ДПС за промени в Изборния кодекс от страна на ГЕРБ, ДПС и НФСБ нарушава законността, свободния избор на българските граждани и гаранциите за честни избори.

Тогава те поставиха условия за връщане в пленарна зала:

- избор на нов състав на ЦИК;

- връщане на преференциите;

- ново обсъждане на машинното гласуване.

Народните избраници от левицата решиха да се върнат в зала на 28 май 2019 г. на заседание на националния съвет на БСП. Предложението бе направено от лидера в оставка Корнелия Нинова, която по-късно оттегли оставката си.