Необходимо е ускоряване на обмена на информация между българските системи за съдимост и Европейската информационна система на регистрите за съдимост. Да се осигури по-голяма свързаност на българските регистри с европейските.

Това подчерта еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс във видеоконферентен разговор със служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов в четвъртък, 17 юни, вечерта, съобщиха от Министерството на правосъдието. Двамата обсъдиха редица актуални въпроси в правната сфера.

Единният портал за електронно правосъдие тръгва до дни

Единният портал за електронно правосъдие тръгва до дни

Ще се подават и онлайн заявления

Рейндерс приветства включването на темата за електронното правосъдие в Националния план за възстановяване и устойчивост, който настоящият кабинет довършва. Еврокомисарят реагира положително на предоставената информация относно организирания от министерството дебат за новата съдебна карта у нас. Той предложи тя да се изготви в сътрудничество с Венецианската комисия и се съгласи с министър Стоилов, че новия парламент трябва да одобри окончателното приемане на новата съдебна карта. 

Отрицателни са всички становища за реформата на съдилищата по идея на ВСС

Отрицателни са всички становища за реформата на съдилищата по идея на ВСС

Над 500 съдии са изпратили подписка против промените

Министър Стоилов отбеляза, че темата е от голямо обществено значение, защото сегашният модел на реформа предвижда закриването на над 50 районни съдилища в страната.

Янаки Стоилов каза на еврокомисаря и нуждата от публичен анализ на специализираното правосъдие у нас. Проф. Стоилов информира еврокомисаря, че е поискал данни за работата на тези институции и част от тях вече са ги предоставили и те ще бъдат анализирани в правосъдното ведомство.

Министърът потвърди, че след визитата на главния прокурор на Европейския съюз Лаура Кьовеши в София Висшият съдебен съвет е открил процедурата по избор на 6 делегирани прокурори.

Еврокомисар Рейндерс подкрепи идеята на проф. Стоилов за започване на широка дискусия за общоевропейски механизъм за борба с корупцията във връзка с чужди юридически актове по отношение на лица, свързани с пране на пари, организирана престъпност и корупция.

Илиян Василев: Санкциите са знак, че САЩ свалят доверието си от Бойко Борисов
Обновена

Илиян Василев: Санкциите са знак, че САЩ свалят доверието си от Бойко Борисов

Санкциите на САЩ били най-ярките знаци в тяхната политика към България