Процесът за модернизация на българската армия изостана твърде дълго. Цинизъм е да се остави армията в това състояние, което е в момента. Триъгълни сделки не се случиха, защото предишното редовно правителство предпочете властта пред предоставянето на военна помощ на Украйна. Това заяви в ефира на БиТиВи министърът на отбраната Димитър Стоянов.

Той посочи, че в бюджета за отбрана са заложени средства в размер на 1.85% от БВП. По думите му, ако бъдат орязани капиталовите разходи, ще се бламира модернизацията на армията. Стоянов подчерта, че има реална възможност тази година да сключим 3 договора за бойни машини, гаубици и радари. Министърът допълни, че за съжаление модернизацията върви на две скорости.

Стоянов посочи, че МО не е предлагало да дарява МиГ-29 на която и да е страна. Ако си предоставим самолетите, танкове, зенитно-ракетни комплекси няма да можем да изпълняваме задълженията си за охрана на границите на България. Нашите самолети ще продължат да пазят небето ни през тази и през следващата година. Правим всичко възможно да ги поддържаме, обявени са обществени поръчки за двигатели, добави министърът.

По отношение на военната помощ за Украйна, Стоянов заяви, че МО е предоставило всичко, което бе определено от НС. Няма да има заместващи платформи, ако предадем друга техника на Украйна. Ще се лишим от нашите отбранителни способности, уточни той.

Факт е, че войната в Украйна ще продължи. Никой не може да каже какъв ще бъде изхода, но е ясно, че няма да свърши скоро. Има потенциални рискове конфликта да прерасне в световна война, ако се употреби ядрено оръжие, добави министърът на отбраната.

Той коментира и политическата обстановка в страната. Виждаме две политически сили, които се противопоставят една на друга. Няма нужда от протакане, трябва ни редовно правителство. Това, което демонстрират обаче не дава голяма надежда, уточни Стоянов. Военният министър допълни, че не се вижда в редовен кабинет и не иска да се обвърже с партийно назначение.

На Рамщайн Димитър Стоянов говори за модернизацията на нашата армия

На Рамщайн Димитър Стоянов говори за модернизацията на нашата армия

Военният министър проведе срещи с Полша и Белгия