Санкциите на САЩ срещу лица в България са лечение, което крие опасности. Много е важно всички институции да съдействат на трети лица, тъй като има опасност трети лица да пострадат. Подготвяното от служебното правителство не е санкционен списък, а опит за предпазване на държавни фирми и на малките частници, които могат да се окажат свързани лица на тези. Това заяви Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба пред бТВ. Той каза, че има 10-дневен срок, в който свързани лица могат да направят заявления, има фирми и хора, които са подписали договори, които не могат току-така да бъдат прекратени, защото ще попаднем в ситуация, в която ще последва лавина от дела, реакцията трябва да е мигновена.

Правителството създава група за отговор на санкциите на САЩ

Правителството създава група за отговор на санкциите на САЩ

Свикват и Съвета по сигурността

Това не е черен списък, а списък, който цели да подпомогне останалите играчи на терен, смята Гяуров. Вероятно Стефан Янев има предвид, че ДАНС не са си свършили работата, тъй като разполага с финансово разузнаване, КПКОНПИ - също има подобно звено. Но Гяуров не знае какво има предвид премиерът и не иска да гадае.

Гяуров коментира и подслушванията на политици - "Зависи за какъв тип подслушвания става дума", каза той. Като действие на ръба на закона, спазват се определени елементи, други се пренебрегват, подслушвания напълно на черно и нелегално, така биха могли да се определят, уточни той. Гяуров e категоричен, че това е класифицирана информация и коментира изказване на служебния премиер Стефан Янев, който по думите му се е усетил, че може да влезе в капан и затова е дал стъпка назад и казал, че имал "усещането, че е подслушван".

Прокуратурата: Не е установено незаконно подслушване на политици

Прокуратурата: Не е установено незаконно подслушване на политици

Предупреждава - разпространяването на неистини и фалшиви новини