Днес е лош ден заради отказа на Плевнелиев да се кандидатира. Това заяви в студиото на предаването „Лице в лице” по БиТиВи лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Той определи като изключително нелепи нападки обвиненията на ГЕРБ към него и ДСБ, че са отказали президента Росен Плевнелиев от втори мандат. Кънев не смятал да влиза в конфронтация с никого.

Той изрази съжаление, че политическите нападки са станали част от ежедневието в българската политика и заместват истинската такава - решаването на кризите, решаването на проблемите, даването на посока на държавата.

По думите на Радан Кънев ако днес има някаква новина, това е фактът, че сме загубили един човек, който умеел да работи върху конкретни проблеми, върху конкретни кризи. По мнението на лидера на ДСБ Плевнелиев е умеел да дава посока на страната ни и да пази външнополитическия консенсус, който мнозина били готови да предадат. Той обясни, че става въпрос за проевропейската ориентация и проевропейското вътре в страната, защото президентът имал силни правомощия в сферата на правосъдието и на отбраната.

Радан Кънев смята, че в и двете сфери, както и във външната политика Росен Плевнелиев е бил добър пример. Кънев подчерта, че не би се поколебал да каже, че Плевнелиев е най-добрият президент до момента, там, където са му правомощията. Затова определи като много лоша новината, че Плевнелиев няма да се кандидатира за втори мандат.

Плевнелиев отказа да се кандидатира за нов мандат
Обновена

Плевнелиев отказа да се кандидатира за нов мандат

Президентът направи изявлението на извънреден брифинг

Все пак той призна, че това е било очаквано лошо развитие, което партията му се опитала всячески да предотврати. Всеки политик у нас знаел, че шансът Росен Плевнелиев да се кандидатира отново е малък след трагедията, която му се случи. Той бил подложен в продължение на години на отвратителни медийни атаки и останал незащитен.

Радан Кънев призна още, че в ДСБ, Гражданския съвет на блока, колегите му от БЗНС и Народна партия „Свобода и достойнство“ (НПСД) не им стигнали силите да убедят другите десноцентристки партии за диалог.

Запитан дали са опитали да попитат Плевнелиев за издигането му, лидерът на ДСБ отговори, че са тръгнали на диалог с ГЕРБ, защото Росен Плевнелиев имал нужда от широка публична подкрепа. Това обаче нямало как да стане без ГЕРБ, защото не било възможно без най-голямата партия вдясно да приеме, действащият президент да бъде независим дясноцентристки кандидат.

Радан Кънев подчерта, че са протегнали ръка за диалог към ГЕРБ в много труден момент, защото отношенията им били доста лоши. Той твърди, че Цветан Цветанов се нахвърля с лъжи срещу него. „Не мисля, че ми е било лесно да отида в парламента и да протегна тази ръка", посочи Кънев.

В замяна на предложения диалог обаче получили не само категоричен отказ от страна на ГЕРБ, но и изявления от страна на колеги, че с ветото Плевнелиев правел предизборна кампания.

„И на трето място – заедно всички тези партии, които би трябвало да го подкрепят, от които зависеше дали има минимален шанс той да се кандидатира абсолютно безцелно, брутално, нагло, просто, за да демонстрират сила, да съберат мнозинство с „Атака” и с Ковачки, за да му преодолеят ветото. Защо?”, недоволства Радан Кънев.

Той е категоричен, че страната ни се намира в тежка политическа криза и под геополитическа заплаха. Кризата напредва, предупреди Кънев. Той смята, че трябва да дадат отговор на тази криза, като бързо трябва да се види как да стане това, след като са загубили най-сериозния и дори единствения гарант на проевропейската ориентация. Не трябвало да се използват жалки лъжи един срещу друг.

Радан Кънев посочи, че не са търсили контакт с Плевнелиев преди да обявят подкрепата си, защото търсили контакти с десните партии, а не с президента. Търсели широка платформа, която да го издигне и да го убеди, защото знаели, че това ще е трудна задача. Вместо да го убедят обаче депутатите в българското дясно решили безцелно, по думите на Кънев, да преодолеят ветото в парламента.