Депутатът от РБ Гроздан Караджов се извини на ГЕРБ за създалата се интрига около евентуална номинация на Ирина Бокова. Същевременно, в ефира на Би Ти Ви, той реагира остро по темата за начина, по който ДСБ номинира  президента Росен Плевнелиев за втори мандат без неговото съгласие.   

Интрига, „новоговор”, БКП – с подобни думи и абревиатури депутатът отговори в студиото на „Тази неделя” на въпроса защо беше заявена подкрепа за Плевнелиев без дори да го попита за плановете му.

Припомняме, в петък президентът изненадващо обяви, че няма да се бори за преизбиране, макар по-рано да беше казал неколкократно, че ще обяви решението си през лятото. Мнозина видяха връзка между подранилото отказване на Плевнелиев и непоисканата подкрепа от страна на някои реформатори.

Гроздан Караджов обвини водещата Жени Марчева и управляващите в интрига и характерен за „1984” на Оруел „новоговор”, в който „диктатурата е свобода, а подкрепата може би се нарича „забиване на нож” или каквото още там измислиха от ГЕРБ”. Според него, даже и БКП не са успели да подменят по подобен начин говоренето у нас.

Той допълни, че в България „няма традиция” в даването на подкрепа по начина, който той и съратниците му са избрали. „Подкрепа обикновено може да се даде по този начин, когато е безкористна, без пазарлъци и предварителни условия”, заяви депутатът.

Той каза още, че целта е била „да се подредят” тези, които подкрепят Росен Плевнелиев – а самата номинация трябвало да дойде от инициативен комитет.

Александър Ненков от ГЕРБ му напомни, че самият президент е определил коментарите за свое участие в изборите като „спекулация”.

Според народния представител, ДСБ са действали „деструктивно” и вероятно са допринесли за решението на държавния глава.

Караджов опонира, че президентът е обосновал отказа си от втори мандат с лични причини. „Ако не са лични причини – ГЕРБ казват това, значи Плевнелиев е излъгал. Срещу това сме ние, този тип задкулисни разговори, при които личните причини не са лични, са ни най-противни.” – заяви Караджов.

Ненков обвини опозиционната част от РБ в „ултимативен тон” заради искането им да се срещнат с премиера Бойко Борисов. Той отбеляза, че не може само Плевнелиев да се приема като гарант за евроатлантическата ориентация на страната, при положение, че той е бил издигнат като кандидат на ГЕРБ и партията е показала последователни усилия в тази посока.

Караджов на свой ред изтъкна, че може да са в опозиция, но подкрепата за държавния глава изисква именно компромис. Според депутата от ГЕРБ обаче през последните 5-6 месеца ДСБ не са направили нито един компромис и са се „разсърдили” заради конституционните промени просто защото са си търсели повод да минат в опозиция.

Гроздан Караджов се извини на управляващите за създалата се интрига около евентуална номинация на Ирина Бокова: „Питат ме за профила на кандидата, казах, че Росен Плевнелиев е с профила, върху който нашите избиратели проявяват симпатиите си. Това, от което ни е страх, това, което беше изразено на Изпълнителен съвет, е, че тези от управляващите, които се срещат с ГЕРБ, трябва да поставят условие да няма кандидат като Ирина Бокова и Елена Поптодорова или с техния профил. Не съм се изразил добре, това го приемете като грешка”.