Министър-председателят Бойко Борисов не бил изненадан от отказа на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мандат.
„Разговарял съм с него по тази тема”, разкри премиерът, цитиран от БТА, като му пожела да е жив и здрав, за да работи до 20 януари (когато изтича мандатът му).

"Ние не сме го притискали, напротив. Бяхме се разбрали, че за избори ще говорим през юли. Той е един достоен човек, с който сме работили много добре и има още работа, която предстои да се свърши", допълни Борисов.

По думите му, през годините двамата били работили прекрасно и в синхрон. „Драмата е за тези, които се опитаха да го унизят и от негово име да говорят откровени лъжи”, коментира Борисов.
(Премиерът явно визира ДСБ и Радан Кънев, които изненадващо преди седмица – без консултации с когото и да било, поискаха дясно обединение зад кандидатура на Плевнелиев за нов мандат, б. р.)

Борисов изтъкна още, че да обяснявал, че ГЕРБ водят преговори с Ирина Бокова и Елена Поптодорова за издигането на кандидатурите им за президент, минавало "всички норми на лъжата”.

Той нарече глупости коментарите, че президентската институция е гарант за европейското или атлантическото ни развитие.

Имали сме години, когато президентската институция е правила точно обратното, отбеляза премиерът, намеквайки за Георги Първанов и проектите „Южен поток”, АЕЦ - Белене, „Бургас-Александруполис”.

По думите му президентът е гарант, че нещата междуинституционално са добри. С какво може една президентска институция да „изкълчи” или да обърне направленията на държавата, пита той.

Според Борисов лидерът на БСП се прави на „ястреб”. Той нарече призивите на Нинова за предсрочни избори „дрънкане на оръжие”, тъй като БСП изобщо не били готови за избори.

При едни избори не се знае, какво ще се случи с много от партиите. Това е безцелно губене на време, ресурс и пари, убеден е премиерът.