Жалко, че г-н Плевнелиев няма да е кандидат. Това заяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан на пресконференция след проведеното първо заседание на Националния съвет след учредителната конференция на партията.

Реакцията на Местан е по повод обявената по-рано позиция на държавния глава, който заяви, че няма да участва в изборната надпревара.

„Съжалявам, че един президент, откровен евроатлантик, няма да се кандидатира, за да повтори мандата си”, коментира Местан.

Той предположи, че освен личните причини, които изтъкна Плевнелиев, е възможно държавният глава да е бил заставен да плати висока цена за откровените си антипутинови позиции.

Основният критерий кого ДОСТ ще подкрепи за президентските избори е да бъде не по-малък евроатлантик от Плевнелиев, стана ясно от думите на Местан.

Плевнелиев отказа да се кандидатира за нов мандат
Обновена

Плевнелиев отказа да се кандидатира за нов мандат

Президентът направи изявлението на извънреден брифинг

Лидерът на ДОСТ коментира още и отхвърленото вето на президента и новите идеи за „поправка” на Изборния кодекс. Категоричната оценка на членовете на Националния съвет на ДОСТ е, че българската политика с тази формула на властта става заложник на крайно националистически и фашистки фактори, в това число и ГЕРБ, и части от Реформаторския блок, коментира Местан.

По думите му премиерът Бойко Борисов се е делегитимирал като носител на демократичната власт. С тази роля на Патриотичния фронт в управлението на страната и с излизането на ДСБ в опозиция, кабинетът „Борисов 2” се модифицирал в модела на властта „Орешарски”, подчерта още Местан.

Той посочи, че очакват един достоен президент, какъвто е Плевнелиев, да изпрати текстовете в Конституционния съд. „Престъплението Изборен кодекс не може да разчита на подкрепата на ДОСТ. Съучастие в това престъпление е равно на делегитимиране на демократичните претенции на който и да е политик”, изтъкна още Лютви Местан.

По повод вчерашния празник на Джебел, на който Местан бе освиркан от активисти на ДПС, лидерът на ДОСТ заяви, че това е бил политически резил за ДПС, ярка, груба и грозна изява на политическо безсилие. За коментар на случилото се Местан използва Библейски цитат: „Господи, прости им, те не знаят какво извършиха”.

Той не разбирал заглавия от типа „Освиркаха ДОСТ”. Местан бе категоричен, че ДПС всъщност са освиркали себе си вчера. По думите му това бил езикът на безсилието, заместващ език, когато нямаш политически послания и тогава е естествено да разчиташ на крясъците.

След речта на почетния председател на ДПС (Ахмед Доган, б.р.) от 17 декември, вчера ДПС направили втората си груба политическа грешка, смята Лютви Местан. „Орезилиха се”, отсече той. „Бяха се подредили като своеобразен руски оркестър с диригент”, изтъкна още бившият председател на ДПС.

Местан подчерта, че на площада е имало 2-3 пъти повече поддръжници на ДОСТ. Той отправи призив към президента и премиера тези майски тържества и възпоменателните събития да влязат в официалния календар на българската демокрация и да се отбелязват с държавен протокол. Тези дни не могат да бъдат партизирани от никого, мотивира се той.

Лютви Метан бе категоричен още, че вчера в Джебел не е имало сблъсък между ДПС и ДОСТ, защото организатор на честването е била общината, а не ДОСТ. Неговата партия е била там като гост. Местан изтъкна, че в Джебел не живеят само депесари.

На първото заседание на Националния съвет са били разпределени ресорните отговорности на зам.-председателите и на членовете на Изпълнителния съвет.

Стана ясно още, че членската маса на ДОСТ към момента е над 14 000 души. Най-вероятно това обяснявало и силната агресия, която ДОСТ усеща, обяви за пореден път Местан.