Българската академия на науките (БАН) ще загуби над половината от учените в периода само до 6 години. Причината - те трябва да се пенсионират. Това посочи председателят на академията акад. Юлиан Ревалски, съобщи БНТ.

Пред народните представители той представи последния годишен доклад на БАН. Според записаните в него данни в момента в академията работят над 2 500 души. Над 1 300 от тях са в близка до пенсионната възраст.

Друг проблем за родната академия остава липсата на финанси.

Парламентът отпуска 107 млн. лв. на БАН догодина

Парламентът отпуска 107 млн. лв. на БАН догодина

Сумарното увеличение е с над 40 милиона

"След шест-седем години нивото на учените в БАН ще остане критично малко, затова апелирам към устойчива политика за насърчаване на младите учени", заяви академикът пред депутатите в пленарна зала.

Според отчета на БАН, в момента близо 66% от държавната субсидия, предоставяна на институцията, отива за заплати. Недостатъчно било и субсидирането на докторанти, които са бъдещите учени, допълни той.

"Необходимо е държавата да ни помогне и при парите за капиталово строителство. В момента със собствени средства можем да си позволим само аварийни ремонти и поддържка на сградите. Не можем да вложим средства в допълнително развитие на базата си, а произвеждаме повече от половината научна продукция в страната", акцентира ученият.

Според Ревалски остава нисък и социалния статус на изследователите, а държавата все още няма устойчива политика за насърчаване на науката.

Увеличението на бюджета за БАН е минимално, смята акад. Ревалски

Увеличението на бюджета за БАН е минимално, смята акад. Ревалски

Системата може да започне да се разпада сама, като учените си намерят друга работа