Да се доверим на Гранична полиция и МВР – това би помогнало изключително много на службите, включително и по опазване на границата. С този призив вътрешният министър Румяна Бъчварова коментира гражданските арести и доброволческите отряди в ефира на БНТ.

Доверие – това повече ни липсва в случая, отколкото средства”, заяви Бъчварова. 

Във връзка с нашумелия случай, при който такъв „граждански патрул” задържа и завърза със свински опашки” трима мигранти, министърът заяви, че задържане се допуска само когато става въпрос за установено престъпление. А установяване на престъпление може да извършат само органите на реда.

Румяна Бъчварова призова също и в момента да се изчака произнасянето на прокуратурата по случая, след като вчера бе задържан и един от арестуващите.

По думите й работата на доброволците е съществена за МВР, но отговорност на Гранична полиция е да осъществява защита и да се въведе ред на границата.

От вчера живеещите в пограничните райони са получили инструкции как да реагират при среща с чужди граждани и мигранти – те трябва да сигнализират компетентните органи, да се обадят на Гранична полиция или 112. Точно сигнализирането е помощта, която могат да дадат гражданите на властите, обясни Бъчварова.

анкета

Ако видите нелегален да пресича границата:

ще алармирам веднага на 112 41.2%

ще се опитам да го заловя 33.8%

ще се направя, че не съм го видял 5.8%

учтиво ще го помоля да се върне обратно 7.2%

не искам да попадам в подобна ситуация 8.8%

затруднявам се да отговоря 3.1%

По думите трябва да се прави разграничение между тези граждани, които действително искат да окажат помощ, и тези, които правят това с друга цел като търсенето на слава, внимание или други облаги. Бъчварова призна, че едно от притесненията по отношение на тези „граждански или доброволчески отряди” е именно възможността престъпна и криминална дейност да се замаскира под такава доброволна форма.

Ситуацията с бежанците продължава да е тревожна, но българските власти успяват да се справят със своите задължения, категорична е Бъчварова и изтъкна, че Гранична полиция е успяла да не допусне създаването на маршрут през България, както и масово нахлуване на чужди граждани.

Това е доказателство, че се справяме добре”, отсече вътрешният министър, като и допълни, че през миналата година намалението на трафика през границите ни е с цели 36%, което е значително.

По думите й погледната отвън, България изглежда добре в това отношение.