Без да има едно ясно политическо мнозинство, което да носи отговорност за действията си, а не хвърля в публичното пространство лозунги, няма как да се случи и с бюджета. Това заяви депутатът от ДПС Петър Чобанов пред журналисти в кулоарите на парламента за удължаването на бюджета за догодина.

Иначе от формацията биха искали да бъдат част от такова мнозинство и да имат водеща роля в него.

По думите на Чобанов фискална политика и икономика не се управлява с лозунги, а на базата на реалистична прогноза за развитието, на информация и на носене на отговорност.

Чобанов обясни, че без правителството да внесе бюджет, депутатите не могат да разгледат бюджета. "Дали парламентът може да задължи правителството - най-вероятно до известна степен, да, но пак сме на ръба на конституционните норми дали и как това може да бъде разписано. Решението на правителството е правилно в настоящата ситуация", оцени той.

В Тристранката няма съгласие за удължителен бюджет

В Тристранката няма съгласие за удължителен бюджет

Служебният кабинет представи аргументите си, но част от социалните партньори не ги приеха

Депутатът от ДПС посочи, че все пак това не е пълноценен бюджет, а временно решение, за да се съобразят всички нужди на хората, за да може да преживеят зимата спокойно. Чобанов призова партийните лидери да се разберат, да създадат пълноценно мнозинство, което да носи своята отговорност и да взима решения. Той не смята, че между първо и второ четене депутатите могат да проявят прекалено голяма фриволност в бюджета. От закон за удължаване да се превърне в пълноценен бюджет трудно ще се случи, изтъкна Чобанов и припомни исканията на ДПС: подкрепа за земеделци, подкрепа за общини и подкрепа за бизнеса. Основната мярка, за която ДПС настояват е да бъде създадено правителство.

Удължителният бюджет да се фокусира, препоръча Дянков

Удължителният бюджет да се фокусира, препоръча Дянков

Така се парира огромното политическо и партийно наддаване в пленарна зала

Според него ПП не трябва да настояват за нов бюджет, а да обяснят защо с техния бюджет се е стигнало до големи дефицити и дългове над 15 млрд. лв. рискът е голям и дотам, че самите работодатели очакват силен спад на приходите си следващата година с над 15% спрямо настоящата година, което съдържа риск данъчните приходи да не се окажат по-големи, а да има намаление. Има голям риск и най-вероятно в основни европейски страни ще има рецесия, с което ще се забави търсенето на наши стоки, предупреди Чобанов.

ПП иска от кабинета бюджет веднага, ДПС - без мнозинство няма и бюджет

ПП иска от кабинета бюджет веднага, ДПС - без мнозинство няма и бюджет

Искрен Арабаджиев напомни, че има три проекта, срокът е изтекъл през октомври, а бюджет не е внесен