След среща в парламента между Йордан Цонев от ДПС и финансовия министър и съпредседател на "Промяната" Асен Василев има постигнато разбирателство - Движението ще подкрепи бюджета и данъчните закони, но все още неясно как и под каква форма те ще бъдат видоизменени.

Това обявиха на съвместен брифинг в кулоарите на Партийния дом Цонев и Василев.

"Разбрахме се новата програма за бюджета да започне с приемането на вече приетите от комисия данъчни закони утре в зала, след което, следващата седмица, да се приеме големият бюджет, оставащите данъчни закони и малките бюджети (на НЗОК и ДОО), за да можем да приемем големия бюджет, за да започне нормално държавата с бюджет (новата 2024 година)", заяви Асен Василев.

Делян Пеевски: Циркът трябва да свърши

Делян Пеевски: Циркът трябва да свърши

И лица от изпълнителната власт да спрат да поучават парламента

Попитан дали и ГЕРБ стоят зад постигнатото разбирателство, Василев, макар и непряко и неспоменавайки името на партията на Борисов, потвърди.

"Въпросът е изяснен, че бюджетната процедура ще върви, тъй като е изключително важно да се приеме бюджета на държавата и няма как той да стане заложник на който и да е шеф на която и да е болница", коментира той. Припомняме, че по-рано от ГЕРБ се заканиха да не приемат което и да е предложение на Министерски съвет, докато не се реши казусът с уволнението на шефа на "Пирогов".

Какво ще стане, ако не приеме бюджета - това автоматично означава, че политиката, предложена от министъра на финансите не се приема. "Тоест аз ще си подам оставката. Правилният начин за всеки един министър е да има пълна самостоятелност. (...) Но ако не успее да убеди партиите и премиера, трябва да си подаде оставката, а не да блокира държавата."

Василев отрече и думите на Борисов от по-рано днес, че във вчерашния ден му звъннал и заявил, че уволнението на шефа на "Пирогов" е глупост. А напротив - казал на Борисов, че всеки един министър има право на самостоятелни решения, а бюджетът на държавата не трябва да става заложник на който и да е шеф на болница.

"И също така моето лично мнение - че ако някой министър не може да си осигури подкрепа за решенията, най-правилното за този министър е да си подаде оставката. Не е моя работа да му я искам (оставката на здравния министър Христо Хинков)", преразказа диалога си с лидера на ГЕРБ Борисов.

Финансовото острие на ДПС Йордан Цонев коментира също казуса, перефразирайки на свой ред Асен Василев. "Асен Василев ви го каза много ясно - че ако един министър не събира подкрепа за политиките си, трябва да подаде оставка. Това отговаря на всички въпроси."

А по темата с бюджета - не било говорено "нищо конкретно по бюджета и данъците". "Защото вече сме го дискутирали в детайли, дискутирахме само графика и стартирането на процедурата", каза още Цонев.

Тук имаме проблем - Денков изненадан от агресивността на ГЕРБ

Тук имаме проблем - Денков изненадан от агресивността на ГЕРБ

Не изключва поредният рейд към дерогацията да е за да се свали цената на компанията

Припомняме, че подобен брифинг в Партийния дом имаше и на 17 ноември, когато заедно с Асен Василев на трибунката излязоха и Йордан Цонев, ДПС, а и Десислава Атанасова и Теменужка Петкова от ГЕРБ, които заедно обявиха, че е постигната договореност както за приемането на бюджета, така и за дерогацията. Днес и едното и другото отново са на масата за преговори, а и ще бъдат въпрос на разгорещен дебат в пленарна зала, тъй като Делян Добрев и Делян Пеевски отново атакуваха с предложение за незабавно прекратяване на дерогацията при внос на руски петрол. Върпеки че то не мине през спешно извънредно заседание на енергийната комисия, Добрев заяви, че ще го внесе в пленарна зала. 

Данъчните закони трябва да се гласуват на второ четене, а преди това да мине на първо четене и закона за държавния бюджет.

Парламентът се събра за първо четене на бюджета

Парламентът се събра за първо четене на бюджета

Костадин Костадинов иска оставката на правителството "Сорос Денков"