ДПС са притеснени от полицейското насилие. Повод движението да излезе с декларация по темата бе последният случай на бит от полиция човек - Хамди Салим от Търговище.

Политическият урок от случая Кърджали не е прочетен, посочи Лютви Местан от парламентарната трибуна. По думите му вътрешният министър Цветан Цветанов е трябвало да се разграничи от действията на полицията тогава, защото заставайки зад техните действия силовият министър, според Лютви Местан, им давал сигнал, че могат да продължават по същия начин при други акции.

Местан припомни, че на 24 септември в РПУ-Търговище е привикан за проверка 67-годишния Хамди Салим. След разпита мъжът си тръгва от полицейското управление с охлузвания по главата, кръвонасядания и др.

Полицейското насилие не е нито прецедент, нито е инцидент, категоричен бе депутатът от ДПС. Той коментира, че полицейското насилие става нещо обичайно. Местан настоя да се назначи сериозна проверка на случая в Търговище и полицаите да бъдат наказани.

Лютви Местан бе категоричен, че полицейското насилие може да компрометира борбата с корупцията и противодействието на престъпността. Ако няма резултат по случая, от ДПС ще искат създаване на парламентарна комисия.