Сигналите, които получаваме, са сериозни и ще изнесем факти и обстоятелства, които се крият зад това миловидно лице. Това заяви пред bTV Хамид Хамид от ДПС за икономическия министър Кирил Петков.

Той обясни, че от движението не са споделили на държавния глава Румен Радев, докато не съберат достатъчно факти, но обеща да бъдат дадени на съответните държавни органи.

Относно казуса с канадското гражданство на Петков Хамид посочи, че според него някой е подвел президента. По негови думи от разговорите на консултациите е станало ясно, че преди да го избере за служебен министър, Радев е знаел за второто му гражданство.

А коя е вашата Родина, пита Румен Радев лидера на ДПС
Обновена

А коя е вашата Родина, пита Румен Радев лидера на ДПС

Протоколният разговор се нагнети след намек за КСНС и напускането на Карадайъ

"Безкрайно го уважаваме, но г-н Радев е знаел, че има двойно гражданство. Той заяви, че преди да го назначи, го е питал какво носи в сърцето си - България или Канада, и "sugar face" (миловидно лице - бел.ред.) е казал, че е България и Румен Радев е преценил, че няма проблем", обясни депутатът.

Той подчерта, има конституционни текстове и пречки Кирил Петков да е министър и допълни, че Конституционният съд се е произнасял по сходен казус. Става въпрос за Жорж Ганчев, за когото КС обявява, че при незавършена процедура и макар да е подал документи за отказ от американско гражданство, не може да е народен представител.

По отношение на явяването на главния прокурор в правната комисия в порламента Хамид заяви, че не знае до колко явяването му не го поставя пред труден избор да даде актуална информация и от друга страна - категоричната забрана по законите на страна за следствената, съдебна и тайната въобще в досъдебното производство.