Висок градус на напрежение придоби срещата между президента Румен Радев и представителите на Движението за права и свободи в рамките на консултациите преди връчването на втория мандат за съставяне на правителство. Първоначално разговорът в частта, открита за медиите, започна спокойно и протоколно, като и двете страни подчертаха важността и сериозността на предизвикателствата, пред които е изправена страната и нуждата от съставяне на редовно правителство.

Разговорът обаче се нагнети, когато президентът намекна за ранното напускане от страна на Мустафа Карадайъ на Консултативния съвет за национална сигурност. Лидерът на ДПС контрира президента, като отново повдигна въпроса с евентуалното двойно гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков и това, че КСНС е обсъждал тема, невлизаща в дневния ред - актуализацията на бюджета.

Радев съзря атака на задкулисието в казуса с гражданството на Кирил Петков

Радев съзря атака на задкулисието в казуса с гражданството на Кирил Петков

Корупционерите търсят формален повод да върнат модела „Борисов“.

"Имахме и желание за въпрос към един министър, на който Вие обаче не му позволихте да отговори... Имах един въпрос към министър Кирил Петков на база неговите твърдения в публичното пространство, че е подал заявление за отказ от канадското си гражданство", подчерта Карадайъ.

На което Радев отговори остро: "Не е много удачно точно вие да повдигате тази тема. Да си гражданин на Република България не значи само да има паспорт, значи да носиш България в цялото си сърце. Когато избухна този скандал, веднага се срещнах с г-н Петков и го запитах - коя е Вашата Родина-майка? България или Канада? И получих абсолютно еднозначен отговор - България."

"А Вие, г-н Карадайъ, ще ми кажете ли коя е вашата родина-майка", запита президента Радев, намеквайки за изказването на лидера на ДПС по време на посещението му в Турция през юни, когато пред председателя на турския парламент той заяви "България е нашата земя, Турция е нашата родина".

Отговорът на Карадайъ бе в същия остър тон: "Да, г-н президент, моята родина е България и за всички 51 години, които ги имам са абсолютно и категорично доказателство за това. Но освен родина, ако погледнем и пра-пра родината ми..."

"Аз чух друго ваше изявление пред чужди власти преди няколко месеца. Затова се надявам да сте искрен в тези думи", отговори Радев.

"Не мога да стоя безучастен, когато българския президент пита коя е родината-майка на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. Същият въпрос може да зададем и на бесарабските българи, на молдовските българи. Всеки етнос, който не живее на територията на страната си има родина и държава по произход. И да питаме точно тази част от обществото, която е доказала, че носи България в сърцето си, чиито права бяха поругани, която можеше да напусне България, но не го направи", защити лидера на партията си Йордан Цонев.

Той сравни и случая с Кирил Петков с подобни казуси в миналото - двойното гражданство на Георги Пирински и Жорж Ганчев.

Кирил Петков: Няма казус с канадското ми гражданство

Кирил Петков: Няма казус с канадското ми гражданство

Той е задействал процедура по отказ от втория си паспорт още през април

"Президентът Радев очевидно е изнервен. Това е разбираемо при настоящата политическа ситуация", не пропусна да жегне президента и в коментара си пред журналисти след срещата Карадайъ. И допълни, че с анти-ДПС реторика и всяване на омраза няма как да бъде решена нито една от кризите, пред които е изправена страната, а тези, които я използват, се опитват да прикрият политическата си немощ.

А що се касае до евентуалното съставяне на редовно правителство при третия мандат, Карадайъ подчерта и при президента, и пред медиите - правителство е важно да има, но ДПС категорично няма да дават непоискана подкрепа никому.

Радев към Карадайъ: Да си припомни какво значи "Родина"

Радев към Карадайъ: Да си припомни какво значи "Родина"

Да се съобразява с Конституцията

Припомняме, че вчера президентът Румен Радев проведе срещи с първите три от парламентарно представените партии в рамките на втория кръг консултации за съставяне на правителство. От "Има такъв народ" потвърдиха обидата си и заявиха, че няма да подкрепят правителство с третия мандат, от ГЕРБ/СДС потвърдиха, че ще върнат мандата, а от БСП заявиха позицията си за необходимостта от стабилен кабинет, който да преведе страната през очакването кризи.

Преди срещата си с ДПС държавният глава разговаря с представителите на "Демократична България".