Политическата ситуация се изостря, но се изострят и кризите, пред които е изправена България. Това увеличава необходимостта от съставяне на редовно правителство в рамките на това Народно събрание.

Това бе основната теза на изявлението на президента Румен Радев в рамките на втория кръг консултации с политическите партии преди връчването на втория мандат за съставяне на кабинет. Във вторник сутринта държавният глава се срещна с представители на "Има такъв народ".

Макар и да е ясно, че вторият мандат по всяка вероятност няма да бъде успешен, тъй като от ГЕРБ нееднократно изявиха желание да го върнат веднага, президентът свиква разговорите, "за да може да се намери верният и да има редовен кабинет", аргументира се Радев.

Румен Радев пред ИТН призова вариантът предсрочен вот да бъде оставен назад

Румен Радев пред ИТН призова вариантът предсрочен вот да бъде оставен назад

ИТН: Осъзнаваме отговорността си да съставим правителство, но не се страхуваме от предсрочни избори

От партията на Слави Трифонов обаче бяха категорични в позицията си, изразявайки отново разочарование от другите "партии на протеста". Бяхме предадени", горестно заяви съпредседателят на ИТН Тошко Йорданов.

"В крайна сметка в парламента има още пет партии със 175 депутати. Има огромно мнозинство, което може да състави кабинет. Отговорността е пред тях. Те имат възможност, след като отказаха да работят с нас по неясни причини, да съставят кабинет", заяви Йорданов.

Радев преповтори обаче надеждата си да бъде съставен редовен кабинет в този състав на най-висшия държавен орган или поне да бъде приета актуализацията на бюджета, за която той и служебното правителство настояват.

ГЕРБ все пак се явиха на консултациите при президента
Обновена

ГЕРБ все пак се явиха на консултациите при президента

Атанасова скастри Радев да поеме отговорност - партиите на протеста се сплотили под неговия юмрук