Бившите управляващи от ГЕРБ се явиха, макар и в скромен състав, на консултациите при президента Радев, които държавния глава провежда преди връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Припомняме, че на първият кръг разговори от партията на Борисов категорично отказаха да присъстват с аргумента, че президентът е "разединител на нацията".

"Трябва тези партии, които твърдят, че са алтернатива, да поемат отговорност. Редно е и Вие, г-н президент, да го направите. Защото тези партии се сплотиха под вашия юмрук", остра бе към Радев Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Радев зове за съставяне на правителство, ИТН продължават да съзират предатели

Радев зове за съставяне на правителство, ИТН продължават да съзират предатели

Политическата ситуация се изостря, но се изострят и кризите пред България, притеснен президентът

Макар и в опозиция, всяка партия следва да се държи отговорно по важни въпроси като актуализацията на бюджета, започна изявлението си президентът, който запита ГЕРБ как виждат възможността за съставяне на редовно правителство.

"Не може някакви бъдещи събития да бъдат заложник на това да бъде или да не бъде актуализиран държавният бюджет", смята Атанасова.

От ГЕРБ обаче продължават да се категорични - ще върнат мандата в мига, в който им бъде връчен. И настояха - президентът да бъде по-експедитивен във връчването на втория и третия такъв.

Да не се бави процедурата по връчване на втория мандат, призоваха от ГЕРБ след края на разговорите след президента.

"Това ще даде възможност максимално бързо да се състави правителство от партиите, които са заявили такава готовност от партиите, които са заявили това - БСП, "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме". Зад такова правителство да застане парламентарно мнозинство, което да взима важните решения", призова Десислава Атанасова.

По думите на правното острие на ГЕРБ кризите, пред които е изправена страната, не позволяват да се протака конституционната процедура.

Мястото за обсъждане на актуализацията на бюджета е Народното събрание, преповтори тезата си от понеделник Атанасова.

Радев следва да изрази позиция и относно казуса с гражданството на министъра на икономиката Кирил Петков, призова още тя. "Убедени сме, че Конституцията е ясна в тази част. Всеки кандидат за народен представител или министър трябва да отговаря на определени условия. В този смисъл обясненията на г-н Петков, който той прави всеки ден в телевизионните студия, ми се струват неадекватни."

Няма да има игри с кворума, поне от страна на ГЕРБ, когато и ако се гласува за правителство с третия мандат, заяви заместник-председателят на партията Даниел Митов. Изрази и надежда - ако партиите се провалят със съставянето на редовно правителство, да "поумнеят" и да използват "друг тип реторика" в следващия парламент.

Митов призова и Кирил Петков: "Той ни показваше с особена енергичност сертификатите си от Харвард. Да вземе да ни покаже и тази нотариално заверена молбичка, с която се отказва от гражданството си. Желанието му да се откаже от канадското гражданство не го освобождава от него."