ГЕРБ ще номинира отново Даниел Митов за премиер, когато мандатът стигне до втората политическа сила, ще предложи и правителство за показ и ще върне мандата. Това съобщи на пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

ГЕРБ са готови да предложат състав на Министерски съвет пред сградата на президентството, "за да могат хората да сравнят". Въпреки това, ГЕРБ ще върне мандата на момента, каквато заявка дадоха и преди. 

Ще върнат мандата още при връчването, не защото не отказват да поемат отговорност и да преминат през разговори и гласуване в НС, а за да не "харчат парламентарно време".

"Искаме да стоим далеч от всичко, което се случва в българската политика в момента", заяви Борисов.

Оставете ГЕРБ на мира, ГЕРБ не ви пречи с нищо, след като два месеца създавахте илюзията, че без ГЕРБ можете да направите правителство. С какво ви пречи ГЕРБ, с какво, пита Борисов.

ГЕРБ в цветущо здраве гласуват против правителство

ГЕРБ в цветущо здраве гласуват против правителство

Борисов максимално отдалечен от тези отровни партии на омразата

Няма да им перем кирливите ризи - така Борисов отговори на въпрос при каква ситуация от ГЕРБ биха подкрепили изпълнение на трети мандат. По време на брифинга на ГЕРБ стана ясно решението на Председателския съвет в НС все пак да мине гласуване утре, което означава и връчване на втори, а и на трети мандат. "Какво да подкрепим, на Рашков правителство? Тези, които си ги харесват, да си ги подкрепят?"

Той е възмутен и отвратен от това, което се случва в момента на политическата сцена у нас - речта на омразата, манипулациите, машинациите. Борисов отново заяви убедено, че след време ще лъсне "този Костинброд" с манипулациите на машинното гласуване.

Борисов към останалите политически лидери: Уважавайте се, създайте поне илюзия, че има смисъл да се ходи и на трети избори.

Сега какво се е оказало, по думите на Борисов - всички искат да са опозиция, защото така е по-лесно. Но тогава (преди, бел.ред.) ние, ГЕРБ, теглехме каруцата самички. Търпяхме и се свършихме тази работа.

Да се стегнат, да си се целуват и прегръщат - Борисов за разговорите за кабинет

Да се стегнат, да си се целуват и прегръщат - Борисов за разговорите за кабинет

Казал на Слави, че тези реформатори ще го изоставят по средата на реката

Въпреки заявката, че няма да подкрепят правителство от третия мандат, Борисов остави открехната вратата. Лидерът на ГЕРБ смята, че Слави Трифонов е попаднал в капана на останалите партии, както не веднъж го е предупреждавал, но на въпрос дали е готов да приеме сътрудничество със Слави Трифонов, Борисов заяви: "Аз съм готов да си сътруднича с всеки в името на доброто на България." В момента ГЕРБ не водят никакви разговори в тази посока, а очакванията на Борисов са "да дойдат, тука на 11-тия етаж,

Борисов е убеден, че ще дойде обаче ден, "в който здравият разум и доброто ще надделеят над хаоса и омразата". "Убеден съм, че народът ще ни принуди, тъй като няма държава, която да съществува в анархия и хаос." Този ден от контекста се разбра, че е моментът на връщането на ГЕРБ на власт, а Борисов заяви и че настоящите партии: "нека постигнат една хилядна от това, което ние сме постигнали, една лентичка да отрежат поне".

"Та ние сме си дали живота, здравето, времето, усилията да направим България стабилна държава. Всеки ден ми се обаждат от Европа лидера да ме питат какво става у нас. Дори и Митов с неговия приятен английски е затруднен да обясни какво се случва", удивен и онемял е Борисов. Той припомни успехите на ГЕРБ и във финансите, и в икономиката, и в здравната криза, и с мигрантите.

Според Борисов добрият изход от създалата се ситуация е всички политически партии и лидери "да смекчат тона, да седнат да се разберат и да се върнем към нормалната политическа практика."

Искаме да стоим много далеч, вече сме го заявили, повтори няколко пъти Борисов, който анализира и слоганите от партиите от последните предизборна кампания. Единствено слоганът на ГЕРБ "Ред в хаоса" се е оказал от край до край актуален, убеден е бившия премиер. Борисов иронизира почти всички политически лидери от Корнелия Нинова до Христо Иванов, като беше пестелив по отношение на "Има такъв народ" и ДПС. Борисов заяви, че иска обаче да види какви се тази анти-ГЕРБ модели "Корнелия Нинова" или "Слави Трифонов", или "Христо Иванов".

При трети избори държавата ще колабира, убеден Борисов

При трети избори държавата ще колабира, убеден Борисов

"Щом се състави правителство, Радев ще си прибере вересиите и всичко ще се изсипе на главата на Слави Трифонов"

Борисов обаче се самопохвали: Моделът Борисов означава България лидерът на Балканите, икономически растеж, в първата двойка или тройка по външен дълг, мащабни във всички посоки инфраструктурни проекти, рекордни ръстове в земеделието, ит-сектора, автомобилния клъстер. Да не говорим за спорта..." Борисов изброи и успеха с корона кризата, справянето с пандемията, доставката на ваксини: "Оставихме държавата в най-блестящата ситуация от Европа по показатели на епидемията. Затваряхме и отваряхме винаги най-рано, затова и всичко работеше. Осигурихме 3 млн. ваксини, а сега дори и Русия ни изпреварва по процент ваксинирани с 15%. Това което МЗ трябваше да направи тези два месеца беше само да продължи направеното от нас като ваксинационната кампания."

ГЕРБ са убедени, че имат професионалисти във всяка сфера.

Лидерът на ГЕРБ още не разбира защо всички отказват да управляват, въпреки заявките и заканите в продължение на месеци наред. Не разбира и защо са допуснали такава "небивала конституционна криза", в която ни е вкарал президента Радев, а и не искат да освободят парламентарната рулетка. "А защо не искат - не знам и не мога да коментирам такова нещо, което не зная.... Може би в полза на Радев."

Иначе Борисов е убеден: "Ние в момента сме в тежка президентска република. Радев направи парламента за смях и предизвика този хаос."

Борисов заяви, че служебното правителство е корумпирано, но отказа да посочи пример и конкретно име. Единственото за което се сети е шефът на НАП Румен Спецов.

На въпрос кой ще е кандидатурата на ГЕРБ за президентските избори, Борисов заяви, че ще обяви, когато "приключим с парламентарните."

ГЕРБ обвиниха Радев и служебния кабинет в демонтиране на демокрацията

ГЕРБ обвиниха Радев и служебния кабинет в демонтиране на демокрацията

Така на 9 септември са омачкали опозицията и след това 45 години са управлявали, възмути се Борисов