"Кога българският парламент ще актуализира бюджета". Това бе отговорът на президента Румен Радев на въпрос кога ще връчи втория мандат за съставяне на кабинет, цитиран от "24 часа". Държавният глава е на посещението на ГКПП "Капитан Андреево", където се запозна на място с предприетите мерки по проблема.

"Не можем по безотговорен начин да се отнасяме към българските граждани. Има важни, има тревожни въпроси, които изискват актуализацията на този бюджет.

ДПС изненадани от решението на Румен Радев

ДПС изненадани от решението на Румен Радев

Тепърва ще видим кой какво предлага

Ние не можем да оставим хората в наближаваща пандемична криза, без финансова и социална подкрепа - за бизнеса, за здравеопазването, за медиците на първа линия", каза Радев по отношение на бюджета.

По думите му се очаква отговорност от всички парламентарно представени партии. "Искам да видя ясен ангажимент от българския парламент. И от това ще си проличи кой работи за хората и кой сее хаос в държавата", заключи президентът.

БСП твърдо за актуализацията на бюджета

БСП твърдо за актуализацията на бюджета

Част от служебния кабинет е свързан с БСП

Държавният глава планира да направи нови консултации с партиите, за да прецени кога и на кого да връчи третия мандат. Това ще стане след като чуе идеите на парламентарно представените партии за съставяне на правителство.

При посещението си на турската граница президентът заяви, че миграционният натиск нараства и това е обяснимо.

Десислава Атанасова: Президентът вече рекетира

Десислава Атанасова: Президентът вече рекетира

Според нея ексуправляващите били отговорно правителство и заделяли пари

"Обяснимо е защото талибаните си възвръщат контрола върху Афганистан и това влече нов риск за миграционна криза за Европа. България е сухопътна граница, външна за ЕС на пътя на този мигрантски поток. Така че рискът за нас неизбежно се увеличава", допълни Радев.

Днес президентът е на планирано посещение на ГКПП "Капитан Андреево", където е Тристранният съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество. След това той разгледа Регионалния координационен център в РДГП - Елхово.

Подготвят се нови места за настаняване на мигранти

Подготвят се нови места за настаняване на мигранти

Бойко Рашков: Не трябва да се успокояваме, към границата на ЕС идват групи

Малко по-късно водещите политически партии в парламента изказа своето становище във връзка с актуализацията на бюджета. Лидерът на коалиция ИБГНИ Мая Манолова заяви, че Народното събрание ще диктува темпото с актуализацията на бюджета. Тя смята, че е възможно актуализацията на бюджета да се случи в рамките на 2-3 седмици. Според нея решението е на президента, но при ясната заявка "направете актуализация".

Депутатът и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов каза, че ще вземе позиция по темата на парламентарна група другата седмица, но бе категоричен, че е важно да има диалог между формациите извън ДПС и ГЕРБ.

Същевременно решението на президента изненада ДПС, а от БСП заявиха, че застават твърдо за актуализацията на бюджета.