ИТН създават хаос, а ГЕРБ се опитват да го играят - реда в хаоса. Това вижда в пленарна зала съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в кулоарите на парламента.

ИТН напуснаха заседанието, в което парламентът трябвало да бърше кашата, която те забъркали, след което ГЕРБ не участвали в гласуването, с което се опитали да провалят приемането на решението и да задълбочат кризата. После ги оправиха, защото видяха, че няма да стане на тяхното, коментира Иванов.

Според него хората на Слави Трифонов дестабилизират конституционния ред в страната и от това се възползва ГЕРБ. Задайте си въпроса кой всъщност връща ГЕРБ на власт, при положение, че ИТН отказват разговори на партиите извън ГЕРБ и ДПС за третия мандат, посочи Христо Иванов. Какво ще стане с третия мандат зависи обаче от "Има такъв народ", призна обаче за ситуацията, в която е поставена и "Демократична България" Христо Иванов.

Филип Станев: Опцията трети мандат - без нас

Филип Станев: Опцията трети мандат - без нас

А с тези, които са постъпили некоретно с нас, няма да разговаряме повече

Ако ИТН са готови да разговарят за формулата за правителство от 6 до 8 месеца, което да преведе страната през кризите, тогава с третия мандат можем да го направим, каза Христо Иванов.

Ако искат да тласнат страната към избори, това ще стане, подчерта депутатът. За Христо Иванов гласове от ГЕРБ и ДПС не са опция. Ако партиите извън ГЕРБ и ДПС имат готовност да седнем, да разговаряме и да търсим цялостно споразумение за въпросите, нещата могат да се направят нормално, допълни той.

Този път с третия мандат сме длъжни да седнем да преговаряме, да намерим предварително чрез отстъпки и чрез разум решение и формула, която отговаря на всички въпроси. Тогава можем да имаме правителство с третия мандат и да управляваме страната. Ако някои иска да заложи на хаоса и ако някой мисли, че хаосът ще му помогне на него - прав му път, но нека избирателите да го видят това нещо", отсече Христо Иванов.

Тошко Йорданов: Всички са овъртолени като свински черва

Тошко Йорданов: Всички са овъртолени като свински черва

Зам.-председателят на ИТН трудно сдържа нервите си

Той не иска да влиза в хипотези на кого ще бъде даден третият мандат. Нека да седнем да разговаряме, ако има воля за управление. Трябва да се направи споразумение, ясно структурирано, с текст, ясна отговорности и ангажименти, настоя Иванов, като обаче увери, че ДБ не се страхуват от избори.

"Нека да е ясно кой с какво се ангажира, кой каква отговорност носи, кой ще изпълнява тези неща и тогава всеки ще може да застане пред своите избиратели и да обясни своите действия. "А не някои да ми казва понеже аз съм звезда, вие само ще слушкате, аз ще ви казвам за какво да гласувате, ето ви тук един чувал с котки - гласувайте за него, това е абсурд.

Христо Иванов още веднъж обясни, че ДБ не са длъжни да инвестират най-скъпото нещо - гласовете и доверието на избирателите си - в хора, които нямат биография, които изглеждат идеалните подставени лица, без да зададат нито един въпрос .

Той настоя да бъде съставено правителство от хора, които са способни да прилагат трудни политики и да се противопоставят на мафията в България. Няма как да вземем някакви хора без биография и да кажем - сега ще пробваме този или онзи на предната линия на бойното поле срещу мафията - не, съжалявам. Моите избиратели с абсолютно право биха ме пребили с камъни, ако аз гласувам за хора без биографии и за хора, за които никой нищо не знае, а за тези от тях, които знаем, ми се изправят косите - извинявам се много", завърши Христо Иванов.