Правителство от третия мандат би било кризисно. Този кабинет би бил в конфигурация, за която никой не е гласувал. Затова той трябва да бъде съставен не от ярки партийни фигури. Това заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов след като представители на коалицията се срещнаха с държавния глава Румен Радев в рамките на втория кръг консултации за съставяне на правителство от 46-то НС. 

При евентуалното съставяне на правителство с третия мандат не трябва да има участие на ДПС и ГЕРБ, както и мандатът не трябва да е връчен на БСП. Това е основното условие на "Демократична България", за да подкрепи състав на кабинета - посочи категорично и отново Христо Иванов.

Президентът и ДБ с консенсус: Нужен е редовен кабинет

Президентът и ДБ с консенсус: Нужен е редовен кабинет

Христо Иванов се надява поне за кратко да бъде излъчено управление

При хипотезата, че третият мандат бъде връчен на "Демократична България", те са готови да излъчат експерти.

Готови са и да инициират разговори с "Има такъв народ", които обаче нееднократно заявиха, че няма да подкрепят кабинет, излъчен от третия път.

"Готови сме на взаимни и разумни отстъпки, за да има правителство. Не виждам обаче какви по-големи отстъпки можем да направим от това, когато подкрепихме предложеното от тях правителство без да искаме постове. Ако някой очаква да гласуваме обаче за котки в чувал, това няма как да се случи", отговори на въпрос на News.bg Иванов.

Христо Иванов за формулата и техниката на третия мандат

Христо Иванов за формулата и техниката на третия мандат

ДБ ще вземе позиция на парламентарна група другата седмица

Припомняме, че вчера президентът Румен Радев проведе срещи с първите три от парламентарно представените партии в рамките на втория кръг консултации за съставяне на правителство. От "Има такъв народ" потвърдиха обидата си и заявиха, че няма да подкрепят правителство с третия мандат, от ГЕРБ/СДС потвърдиха, че ще върнат мандата, а от БСП заявиха позицията си за необходимостта от стабилен кабинет, който да преведе страната през очакването кризи.

Радев съзря атака на задкулисието в казуса с гражданството на Кирил Петков

Радев съзря атака на задкулисието в казуса с гражданството на Кирил Петков

Корупционерите търсят формален повод да върнат модела „Борисов“.