България е изправена пред много сериозни предизвикателства, които изискват редовно правителство.

Около тази теза се обединиха държавният глава Румен Радев и "Демократична България" по време на вторите консултации на "Дондуков" 2 преди връчването на втория мандат за съставяне на правителство.

"Вашите колеги от ГЕРБ-СДС потвърдиха намерението си да върнат мандата, затова расте залогът, който ще падне върху третия мандат. Изисква се активен диалог, компромис и консенсус. Вашата коалиция от самото начало на консултациите в Народното събрание е активен участник в диалога", подчерта Радев.

България е изправена пред комбинация от кризи, което винаги води до непредсказуеми ефекти, посочи на свой ред Христо Иванов. Именно затова, подчерта той, е от ключова важност съставяне на редовно правителство, поне временно, за да се справи страната с въпросните предизвикателства.

Атанас Атанасов вижда шансове за кабинет с третия мандат

Атанас Атанасов вижда шансове за кабинет с третия мандат

От ДБ са готови за сериозни преговори

Изрично подчерта обаче огорчението си от провалилите се преговори за съставяне на кабинет с първия мандат на "Има такъв народ", които завършиха със силно обостряне на отношенията на двете партии.

"Липсата на диалог е рецепта за липса на отчетност, липса на прозрачност и липса на легитимност. Именно това е тази смесица, която българските избиратели искат да бъде променена", посочи съпредседателят на "Демократична България".

По думите на Иванов от "градската десница" не са могли да приемат едностранния подход и отказа от водене на диалог от страна на ИТН.

"Затова е важно да си изведем уроци и поне за кратко за излъчим управление, което да преведе страната през предизвикателствата", изрази надежда той, подчертавайки обаче, че всичко е в ръцете на "Има такъв народ".

Христо Иванов иска с третия мандат да отложи изборите за пролетта

Христо Иванов иска с третия мандат да отложи изборите за пролетта

Той готов да води разговори с всички партии, но без ГЕРБ и ДПС