"Вместо да продължаваме с фразички, да седнем и да решим принципните въпроси с третия мандат. В рамките на третия мандат чрез преговори, чрез едно добре структурирано споразумение и чрез хора, които могат да носят доверие, с ясна програма, за ограничен срок да излъчим управление, което да отложи парламентарните избори да не се случват сега, а да отидат в един по-удачен период на пролет".

Toва заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в кулоарите на парламента по повод връчването на третия мандат за съставяне на правителство, след като от ГЕРБ препотвърдиха, че ще върнат втория.

Нинова излезе от срещата с Радев без уверение, че ще вземе третия мандат

Нинова излезе от срещата с Радев без уверение, че ще вземе третия мандат

БСП е поставила "добри основи" в диалога си с ИТН

Христо Иванов е готов да води разговори с всички партии за съставяне на правителство с третия мандат, но без ГЕРБ и ДПС. Той вярва, че ако се проведат преговори с БСП, народните представители могат да намерят решения за всички ограничения, претенции и очаквания, стига да имат воля да излъчат управление. Абсолютна предпоставка е участието на "Има такъв народ", защото без тях просто не излиза аритметиката, каза Иванов.

Той настоя да се спре с детинщините, например с такава лексика да бъде определян като предател.

Поставихме преди, по време и в края на преговорите с ИТН редица принципни въпроси за начина, по който ИТН си представят преговорите и какво управление се излъчва, с каква конструкция и от какви хора се представлява, напомни Иванов. По думите му, който не го разбира, трябва да обясни защо изобщо се явява на избори.

На въпрос дали би звъннал на Слави Трифонов в името на разбирателството, Христо Иванов заяви, че в името на разбирателството би направил всичко, което е нормално да се направи, за да има диалог.