С абсолютно единодушие "Демократична България" няма да подкрепят предложението на "Има такъв народ" за състав на Министерски съвет. Новината съобщи съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов на брифинг в Народното събрание.

По думите му промяна с ДПС през задния вход не може да се прави. Промяна може да се направи само с хора, които разполагат с високо доверие още от самото начало. От самото начало от ДБ са заявили, че няма да подкрепят каквото и да било правителство, а правителство, което може да направи промяната, подчерта Христо Иванов.

"Демократична България" не могат да допуснат да предадат своите избиратели, подкрепяйки едно правителство, което не могат да кажат, че е правителство на промяната. Можем ли да подкрепим едно мнозинство, което се декларира като плаващо, запита Христо Иванов. Можем ли да подкрепим едно правителство, което не е договорено, а е наложено чрез заплахи и диктати, продължи да пита депутатът. Можем ли да излъчим правителство, което стъпва на една декларация - не можем, категоричен бе Христо Иванов.

Слави Трифонов: Предателство - ако не подкрепят кабинета на ИТН

Слави Трифонов: Предателство - ако не подкрепят кабинета на ИТН

И радост за ГЕРБ и партиите на статуквото

"Демократична България" не са се договаряли с "Има такъв народ" за нищо.

В програмата на ИТН нямало ангажимент за отстраняване на Иван Гешев, за съдебна реформа, за премахване на КПКОНПИ, за възстановяване на енергийния суверенитет, няма разгърната програма за зелени и климатични политики, за доброволна ваксинация, борба с корупцията, мръсните пари, за присъединяване към ЕС. "При тези липси можем ли ние да подкрепим - не!", подчерта Христо Иванов.

Всяко споразумение трябва да предвижда механизми по важни ключови решения. Не може с 65 гласа сам да си решиш какъв е съставът на МС и не става дума за порции, възмутен е съпредседателят на ДБ. Как си представяте вие да дадем гласовете, които са ни дадени от нашите избиратели, за да гласуваме за подобна конструкция, запита видимо ядосан Христо Иванов.

"Това е рецепта за задкулисие. Можем ли накрая да гласуваме за такъв състав на Министерски съвет. Този състав на МС е най-слабият кабинет, предлаган в историята на България. Не става, не става и не става", категоричен бе Христо Иванов. Най-доброто, което може да се каже за тези министри, е че ДБ не ги познаваме и не знаем нищо за тях.

Вие представяте ли си още какво можем да извадим от чувала с котки, запита Иванов.

ДБ по никакъв начин не се притеснява от избори, предизборна кампания и предизборни дебати.

ДБ отиват на срещата с ИТН, на БСП - отказват свободни валенции

ДБ отиват на срещата с ИТН, на БСП - отказват свободни валенции

Премиерът не трябва да е бушон на масата на Министерски съвет, а лидер

Въпреки това Христо Иванов призова да не се горят мостове. "Трябва да започнем преговори, разговори равноправни и уважителни какво може да се направи с третия мандат. Третият мандат е кризисен мандат, да сядаме и да разговаряме за правителство, настоя Христо Иванов. По думите му това е дълг на всички политически партии извън ГЕРБ и ДПС. 

Това би било правителство с ограничен времеви обхват, в което могат да се поканят успешните министри от служебния кабинет и правителство, което да свърши няколко важни неща, настоя Иванов. Според него най-важните неща за едно правителство са да преведе страната през новата вълна на коронавирус, да преведе страната през зимата, да се приеме бюджет, да се преизчислят пенсиите и България да започне да влиза в процеса на прилагане на Национален план за възстановяване и устойчивост.

"Дайте да сме конструктивни, да бъдем готови да направи крачка назад, да бъдем смирени и да дадем на хората управление, което не оставя вкуса за унижение, диктат и извиване на ръце. Дайте да спрем да атакуваме с опорките на ДПС", призова Христо Иванов. ДБ са готови да преговарят и да търсят взаимно решение.

Според него ИТН нямат капацитета да направят промяна. Въпросът е да проявим отговорност, да видим кой ще бъде невиновен и кой ще поеме отговорност да състави правителство, посочи той. Христо Иванов видял още как ИТН показвали определена склонност да влизат в колаборация с ДПС.

ИТН няма да подкрепят другите партии - жестовете приключили

ИТН няма да подкрепят другите партии - жестовете приключили

Тошко Йорданов: ИСБНИ ни забиха нож в гърба

Ако третият мандат бъде връчен на БСП, те ще трябва да си носят отговорността и няма да получат подкрепата на ДБ, каза още Христо Иванов. Затова и според концепцията на коалицията най-добрият вариант би бил да се даде мандата на най-малката политическа формация.

Припомняме, вчера ИБГНИ с лидер Мая Манолова отказа да подкрепи проектокабинета на ИТН, а днес същото стори и "Демократична България". БСП от своя страна поставиха условие, ако не бъде оттеглен Петър Илиев като кандидат за министър на вътрешните работи, също да не дадат своята подкрепа.