БСП няма да подкрепят кабинета на "Има такъв народ", докато номинираният за вицепремиер и министър на МВР Петър Илиев не бъде оттеглен.

Това е окончателното решение на политическия съвет на коалицията "БСП за България".

Решенията, приети днес на Съвета, започват с изявление, че се оценяват високо положените усилия на преговорния екип за постигане на политическо споразумение с ПП ИТН, в което да залегнат приоритетите на коалицията. Припомняме, че до последно ИТН водиха преговори само с БСП, далеч след като те бяха прекратени с останалите две формации.

БСП иска оттегляне на Петър Илиев за вътрешен министър, за да дадат подкрепа за кабинет

БСП иска оттегляне на Петър Илиев за вътрешен министър, за да дадат подкрепа за кабинет

Постигнаха с "Има такъв народ" договорка за писмен документ за споразумение по политики

Политическият съвет на коалицията "БСП за България" обаче отново изказва резерви по отношение на кандидатурата на Петър Илиев.

"Изразява резерви по отношение на персоналния състав на предложения МС и по-конкретно към кандидатурата на Петър Илиев за вицепремиер и министър на МВР", гласи втората точка от решенията, а в третата се посочва, че ако той не бъде оттеглен, ПГ на Коалиция "БСП за България" да не подкрепя предложения МС.

По-късно от БСП добавиха, че това остава и решението на Националния съвет на БСП и общото събрание на Парламентарната група на коалиция "БСП за България".

Малко преди решението на коалицията, от "Демократична България" също обявиха, че няма да подкрепят проектокабинета, вчера това направиха и "Изправи се.БГ. Ние идваме!". 

Така гласуването на предложения за премиер Пламен Николов и персоналния състав на правителство се оказва, че ще зависи от гласовете на ГЕРБ и ДПС или евентуално на намален кворум, въпреки че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се отказа от първоначалната си заявка да изтегли депутатите си