"Демократична България" имат нагласата да отидат на среща с "Има такъв народ" след писмената покана от тяхна страна. Днес предстои Председателски съвет и ще преценим следващи стъпки. Нагласата е да участваме, нещата продължават по технологичния ред. Когато получим пълната информация за намеренията, плановете и пълния състав на кабинета - "Демократична България" ще вземе своите решения. Това заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов в парламента.

Той обясни, че са научили за срещата през медиите, не знае ще се представят ли министрите, после получили кратко писмо, очакват ориентация и пътна карта за това как ИТН си представят политическия диалог, както и да получат отговор на въпросите, които ги интересуват и вече са задали. Мандатоносител са ИТН, те трябва да реализират мандата, ако искат нашата подкрепа - ние сме добронамерени, оставаме на разположение, но отговорността е тяхна, обясни Христо Иванов.

Не сме в тази работа, за да сме лично засегнати от г-н Слави Трифонов, коментира Иванов. Емоции няма, категоричен е той.

Христо Иванов не приема сламени човеци, а доказани бойци

Христо Иванов не приема сламени човеци, а доказани бойци

Темата за ДПС е най-малкото неудобна за ръководството на ИТН

ДБ не излъчваме и не предлагаме, предлагали сме елементи на формула с цел промяна, не става дума за лансиране на наши представители, това нито сме го правили, нито ще го правим занапред. Ще продължим да действаме публично от гледна точка на възложените ни задачи от гражданите, поясни съпредседателят на ДБ.

За партията му са важни Министерство на финансите, МВР, МП, Министерство на културата също, премиерът, който не трябва да е бушон на масата на Министерски съвет, а лидер. Пълна оценка за Пламен Николов Христо Иванов сега не поиска да даде, но добави, че "ние ще се отнасяме с уважение към професионална биография и житейски път на всеки предложен, но няма да бъдем безкритични".

Христо Иванов: Получихме черна кутия от Слави Трифонов

Христо Иванов: Получихме черна кутия от Слави Трифонов

И с ДБ всъщност се е коментирало името на Петър Илиев, не и на Пламен Николов

Христо Иванов е поискал от Корнелия Нинова отлагане на срещата между двете партии, защото: не е ясен процесът, в който сега участват, за да се правят и свободни валенции. Ще видим какво се случва, за да преценим дали ще правим странични срещи, каза той.

Политолози: Уверено вървим към предсрочни избори

Политолози: Уверено вървим към предсрочни избори

Според Антоний Гълъбов радикалните избиратели на ИТН очакват точно това - бой по системата

Припомняме, след поредица от срещи между представители на ИТН и останалите парламентарно представени сили, като разговорите продължиха най-дълго и бяха най-детайлни по сектори с БСП, напрежението между хората на Слави Трифонов и т.нар. партии на протеста нарасна след декларациите на "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме" за ясно и категорична разграничение с ДПС. Последва размяна на реплики, като кулминацията достигна във вчерашното видео изявление на лидера на ИТН Слави Трифонов, в което той нападна съпредседателя на ДБ Христо Иванов.

Междувременно президентът Румен Радев побърза да връчи първия проучвателен мандат на "Има такъв народ", като на церемонията бе представен и номинираният от ИТН за премиер Пламен Николов. Разговаряващите с ИТН партии обаче бяха изненадани от името му, след като с тях е било обсъждано само името на депутата Петър Илиев.