Сценарият за предсрочни парламентарни избори е все по-вероятен заради втвърдяващия се тон между "Има такъв народ" и "Демократична България". Прогнозата е на политолозите доц. Антоний Гълъбов и доц. Петър Чолаков.

Според Гълъбов изявата на Слави Трифонов вчера във Facebook е била по-скоро насочена към избирателите на ИТН и своеобразна подготовка за нови избори. В този вариант ИТН ще се опитат и най-вероятно ще успеят да прехвърлят отговорността за липсата на правителство на другите политически партии.

Запътването на ИТН към нови избори личи и в поведението на парламентарната им група и по-точно в това, че реално все още Народното събрание не се е конституирало - има избрани само временни комисии, редовните не са започнали работа, отделно на това ИТН няма нито един внесен законопроект до този момент.

Антоний Гълъбов не определя случилото се като срещи между ИТН и останалите парламентарно представени партии като консултации. Това, което излиза от там е декларативно съвпадение на позиции в дългосрочен хоризонт, в законодателен план, но не и като програма за управление на правителство. Отделно на това вместо да се вижда сближаване на позиции, наблюдава се точно обратното, според Гълъбов.

Реално според Гълъбов обаче избирателите на Слави Трифонов очакват именно такова поведение от своя лидер и избраниците си. "Това е корпоративна стратегия, която е много добре подплатена и в никакъв начин не е инфантализъм." Гълъбов отново обясни, че целта на проекта на Слави Трифонов е разбиване на политическото представителство, а радикалните им избиратели очакват именно това - блъскане на системата.

Въпросът обаче е какво ще стане със страната междувременно, подчерта Антоний Гълъбов.

Харалан Александров: Комуникацията на ИТН е "няма не искам, няма недей"

Харалан Александров: Комуникацията на ИТН е "няма не искам, няма недей"

Десните партии обаче нямат полезен ход

Петър Чолаков обясни, че последните дни сочат към предсрочен вот. "На моменти изглежда, че облаците се разсейват и се появява светлина на хоризонта по посока формиране на редовно правителство. След това обаче бурите се сгъстяват и вървим към сценарий за предсрочни избори. Това е най-вероятно, защото тонът доста се е втвърдил", уточни той. Ако има шанс за реализиране на мандат, то това е с първия за "Има такъв народ". Чолаков не очаква да има правителство изобщо, но и нищо толкова страшно няма в трети избори.

анкета

Доволни ли сте от изборния резулат?

Виж резултати

Естествено 22.5%

Изборите не бяха честни 17.9%

Замириса на протести 13.9%

Датата 24.10 е идеална за следващите избори 40.8%

Какви избори? Лято е все пак 4.9%

Най-големият кошмар за "Има такъв народ" би било да ги заподозрат в колаборация с ГЕРБ. Това би се случило дори и при излизане на депутатите от пленарна зала в петък и падащ кворум за гласуване на правителство. Според Чолаков без ИТН да имат твърдата подкрепа на ДБ, се отива към предсрочни избори, а такава подкрепа е малко вероятно да има.

В такъв случай може и мандатът да бъде върнат, поясни Чолаков. Какво би станало на едни следващи избори, това би било трудно да се предвиди и Чолаков не се ангажира с прогноза.

ИТН праща покани за консултации с 3 партии за правителството си

ИТН праща покани за консултации с 3 партии за правителството си

"Изправи се БГ! Ние идваме", "Демократична България" и БСП

Припомняме, след поредица от срещи между представители на ИТН и останалите парламентарно представени сили, като разговорите продължиха най-дълго и бяха най-детайлни по сектори с БСП, напрежението между хората на Слави Трифонов и т.нар. партии на протеста нарасна след декларациите на "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме" за ясно и категорична разграничение с ДПС. Последва размяна на реплики, като кулминацията достигна във вчерашното видео изявление на лидера на ИТН Слави Трифонов, в което той нападна съпредседателя на ДБ Христо Иванов. 

Междувременно президентът Румен Радев побърза да връчи първия проучвателен мандат на "Има такъв народ", като на церемонията бе представен и номинираният от ИТН за премиер Пламен Николов. Разговаряващите с ИТН партии обаче бяха изненадани от името му, след като с тях е било обсъждано само името на депутата Петър Илиев. 

ИТН: Няма петъчен сценарий, спазихме процедурата

ИТН: Няма петъчен сценарий, спазихме процедурата

Няма да взимат министри от други партии и от служебното правителство