Фискалният консерватизъм от последните години е причина за забавения растеж. Тази позиция изрази Кирил Симеонов от ИТН по време на дебатите по първо четене на бюджета за 2022. Настоящия бюджет обаче е бюджет на растежа, смята той.

Йордан Цонев от ДПС посочи, че партията се отнася сериозно и отговорно към бюджета. Този бюджет е много важен, по-важен от бюджетите от последните години, коментира народният представител.

Асен Василев обеща ниските заплати и доходи да останат в миналото
Обновена

Асен Василев обеща ниските заплати и доходи да останат в миналото

Настоя обществото да разбере, че дългът е по-нисък от предвиденото

Инвестиционните разходи в последните години не се изпълняват, подчерта Цонев и изрази опасение, че и с този бюджет ще се случи същото. Условията за инвестиции за лоши, смята той. Депутатът поиска да се спре тенденцията за нарастване на дълга. Бюджетът е проинфлационен, категоричен бе Цонев.

Бюджетът може и да е специален, но не е най-социалният, отсече народният представител, според когото обаче със сигурност бюджетът е популистки.

Депутатът припомни мотото на Бил Клинтън: "Икономиката, глупако", като обаче го допълни: "Икономиката, глупако, не репресиите".

Бюджетът не е максимално социалният, призна след това и финансовият министър Асен Василев. Той е доста социален и е устойчив във времето, според него. Инвеститорите, по думите му, били много щастливи, защото никой вече не ги рекетирал.

Ние наследяваме една ужасна репутация, заяви финансист номер едно.

Според Георги Ганев с този бюджет се зачевали реформи.

За да се случи растеж, трябва да се случат и много други неща, според Кирил Ананиев от ГЕРБ. Той видя тенденция на рязко влошаване на бюджетната политика. Растежът е надценен, според Ананиев. Народният представител е притеснен от задлъжнялостта. Г-н Василев, вие правите социален експеримент, обърна се той към финансовия министър. Наистина целта оправдава средствата, но ако ги имаш, подчерта Ананиев.

Депутатът Цончо Ганев от "Възраждане" определи бюджета като "много от същото". Не трябва да се очакват големи промени и реформи, изтъкна той. Според него в бюджета няма заложени структурни реформи. За Ганев притеснителен сигнал е заявката за актуализация на бюджета през лятото. Той настоя бюджетът да не е с висок дефицит. В нито един сектор нищо не се променя, заяви още народният представител. Няма как да имаме доверие в поредната липсваща промяна, заяви Ганев.

Финансовият министър в отговор му предложи след дебатите заедно с колегите си от финансите да му обясни кое какво е в бюджет 2022.

Кризите промениха света, заяви вицепремиерът Корнелия Нинова. Затова властта предлагала различен бюджет. Държавата трябвало да се върне на мястото си и да помогне на хората. За мен този бюджет е бюджет на демографското размразяване, обясни Нинова.

Това е необходимият бюджет, смята и Драгомир Стойнев от БСП.