Военният министър Драгомир Заков няма абсолютно никакви забележки към службите. Коментарът си той направи, след като взе участие в засекретената за медии ресорна парламентарна комисия.

Няколко пъти казах, че службите предоставят изключително коректна информация, но някои път има разлики в оценките накрая и това касае началото на войната в Украйна. В момента нямам никакви забележки към службите и това, което получавам като информация, съвпада с моя анализ. Към момента нямам никакви оплаквания по тази линия, увери Заков.

ДБ разнищват службите, неразбрали, че се задава война

ДБ разнищват службите, неразбрали, че се задава война

Могат ли службите да осигуряват държавното ръководство с надеждна информация?

Той обясни, че когато става дума за ирационално решение, което води до тежко действие, е много трудно да се прогнозира предварително, че ще се случи. Военните действие в Украйна било трудно да се предвидят, но не били изненада, а един от сценариите. Тук е въпросът дали ще разгледаме по-добрия или по-лошия сценарий, каза военният министър.

Той отново увери, че няма пряка военна заплаха за България.

И Драгомир Заков успокоява: Нямаме изтребители за даване

И Драгомир Заков успокоява: Нямаме изтребители за даване

Вече има конфликт в Европа и това променя тотално средата за сигурност

Относно батальонната група, която ще бъде в България и защо тя ще бъде под командването на главнокомандващия на НАТО, а не под българско командване, Заков обясни, че се касае за българска батальонна група, с водеща държава България и няма промяна в решение на Министерски съвет. НАТО има планове и те вече са активирани, като в този смисъл има процедура, с която е необходима българската батальонна група да бъде придаден под командването на главнокомандващия въоръжените сили на НАТО.

Батальонната група остава на българска територия, нейният командир продължава да бъде българин и водеща държавата продължава да бъде България, уточни Заков.

Драгомир Заков подчерта, че съюзнически войски на българска територия може да има, но при необходимост. Такава необходимост има, в българските въоръжени сили липсват способности, които трябва да бъдат попълнени и това е шанс за тях. Българските въоръжени сили трябва да видят способностите, за да могат да оценят как работят за нас, настоя военният министър.

Към момента не се налага да бъдат изпратени български войски извън България, каза още той.

Драгомир Заков пита на кой фронт да започне

Драгомир Заков пита на кой фронт да започне

Той иска първо да отиде в МО и тогава да говори