Не се готви мобилизация на българските граждани, има съвпадение на актуализацията на картотеката на военните с войната с Украйна. Министерството на отбраната е консервативна система, тези графици са правени отдавна. Това стана ясно от думите на новия военен министър Драгомир Заков пред Нова телевизия.

Военна мобилизация не се планира. Рисковете за страната са на 400 км от България. Не винаги рисковете са свързани изцяло с военни действия - има война с кибератаки, с хибридни действия. Имаме и киберпространство в космоса. За България опасността е от кибератаки, от хибридни дейности. По отношение на военния риск - нямам данни за конкретна военна заплаха към България, но се води война наблизо. Всички се надяваме това да не се случи.

България гони двама руски дипломати
Обновена

България гони двама руски дипломати

Имат 48-часов срок да напуснат страната

Няма риск за военна операция за България, категоричен е Заков.

Запитан има ли реална ядрена заплаха, той отговори, че има паритет в ядрените сили в света. Ако има ядрена война, тя е безсмислена, няма да бъде спечелена от никоя страна. Те имат възпиращ елемент. Руският президент използва това като аргумент в бъдеща преговорна позиция.

Предполагам, че е част от тактическия замисъл на руските военни, превземането на АЕЦ "Чернобил". Точната дума е безумие, това е някакъв тактически замисъл в хода на военното действие, след това ще бъдат изтеглени, предположи той.

НАТО не иска конфликт с Русия, няма да праща войски в Украйна

НАТО не иска конфликт с Русия, няма да праща войски в Украйна

Началниците на отбраната на страните членки на Алианса обсъдиха хода на военните действия

Да не плашим хората, които са по-скоро фикция, анализират се данните, не само в България, на равнище НАТО, каза Заков. НАТО има планове за отговор на всеки етап, увери той. Това е елемент на по-широк анализ. Зависи от развитието на кризата, от това, какво се случва с нея. България е част от решението. Ние ще направим едно съзнателно решение - за евентуално разполагане на натовски войски на наша територия.

Остава идеята за български батальон - идея, лансирана от предишния военен министър Стефан Янев. Тук нещата са в развитие, идеята би могла да се надгради. Ние сме в паралел с НАТО. Има решение на МС, как ще бъде реализирано, е въпрос на конкретна работа, заяви Драгомир Заков.

Относно военната помощ, която Украйна ни поиска - още няма окончателен разчет, каза военният министър.

Нинова: Няма решение за снабдяване с оръжие на Украйна

Нинова: Няма решение за снабдяване с оръжие на Украйна

"Продължаваме промяната" трябва да каже за Стефан Янев

Той каза, че се прави преглед дали имаме подобни свободни количества - това са елементи, които се опитваме да съберем - трябва да се събере информация - исканията са ясни, въпросът е имаме ли какво да отговорим на тях. По принцип Украйна е жертва на военна агресия и се изправя срещу сила, която е в пъти по-голяма, така че трябва да помогнем, е мнението му.

Моята информация - за искани самолети, е фалшива новина, каза Драгомир Заков.

Според него в България има бомбоубежища.

Той критикува и процедурата, по която се избира военна доставка - не е редно да се получава одобрение от парламента за сума и след това да се изготвя план.

В една война никога няма победител, губят всички, категоричен е военният министър. Очакванията ми са военните действия да спрат най-скоро и да се седне на масата на преговори, допълни Драгомир Заков.

По-рано през деня военният министър Заков обсъди развитието на взаимоотношенията във военната сфера с Н. Пр. д-р Роб Диксън, извънреден и пълномощен посланик на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия. В проведените разговори участваха бригаден генерал Радостин Илиев, директор на дирекция "Отбранителна политика и планиране" и аташето по отбрана на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия капитан I ранг Алекс Буш, съобщиха от пресцентъра на военното министерство.

Развитието на военно-техническото сътрудничество, взаимодействието и изграждането на способности за киберсигурност и киберзащита също бяха сред дискутираните теми.

На утрешния национален празник, когато отбелязваме 144 години от освобождението на България от турско робство министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в церемонията по издигане на Националното знаме на Република България, която ще започне в 11.00 ч. пред паметника на Незнайния воин в столицата в чест на Националния празник.