Пилотът на учебния самолет е бил в зона, изискваща летателен план и транспондери.

Това заяви военният министър в оставка Драгомир Заков пред журналисти в Министерството на отбраната след като стана ясно, че вчера са вдигнати изтребители, защото самолет без транспондери е летял над Свищов.

Командването на НАТО е подало сигнал към българското ВВС за прехванатия малък самолет край Свищов.

Той уточни, че това е стандартна процедура в рамките на НАТО. "Нашето въздушно пространство е част от интегрираното пространство на НАТО - затова няма как да се лети в него, без да се спазват правилата", заяви Заков. 

ВВС прехвана самолет-нарушител в района на Свищов

ВВС прехвана самолет-нарушител в района на Свищов

Без полетен план и без включен код на транспондера

По думите му нашите изтребители са били вдигнати по сигнал от центъра на командването на НАТО. Това означава, че самолетът е правил действия, които центърът на НАТО е възприел като потенциален риск", обяви военният министър в оставка.

След получения сигнал вдигането на изтребители е било задължително. "Пилотът е установил визуална връзка. Опитал е радиовръзка, но не е получил отговор. Самолетът е кацнал до село Бохот. Очевидно става дума за тренировъчен полет. Очевидно става дума за неспазване на правилата и трябва да се понесат последствията", подчерта военният министър. 

Собственикът на летище Бохот: Приземеният от ВВС самолет е учебен

Собственикът на летище Бохот: Приземеният от ВВС самолет е учебен

Ситуацията е комична, защото машината не е длъжна да включва транспондер

"Трябва да се спазват правилата. Моят апел към всички авиоклубове в страната е да спазват правилата и да бъдат особено внимателни, на фона на настоящата международна обстановка. Не бива да се стига до подобни ситуации, в които да се налага да се харчи ресурс на военновъздушните сили за подобни операции", подчерта Заков. 

Малък самолет нарушител от Унгария кацна у нас

Малък самолет нарушител от Унгария кацна у нас

Прелетял, съпровождан от изтребители, през Сърбия и Румъния

Припомняме, че преди месец друг малък самолет наруши въздушното пространство на страната, като вдигна на крак военновъздушните ни сили. Този самолет беше преминал през въздушното пространство на няколко страни, но властите увериха, че не е представлявал опасност. Самолетът бе открит изоставен на недействащото към момента летище в Буховци, на територията на област Търговище. Националната следствена служба пое разследването на случая, но до този момент няма информация за разкрития.