Еколози и правителство останаха доволни от днешната среща при премиера заради казуса с дюните в Несебър.

Очаквано, до няколко часа, по решение на премиера Борисов, с поста си ще се раздели шефът на горите Бисер Дачев.

Под въпрос стои оставането му на поста и на шефа на РИОСВ - Бургас Бойчо Георгиев. Екоминистърът ще иска обяснение от него защо не е проверена преписката за дюните в Несебър.
Свикан е дисциплинарен съвет в тази връзка, обясни пред медиите екоминистърът Нона Караджова. Ако се докаже, че Георгиев е нарушил разпоредбите и умишлено е пренебрегнал преписката, той ще понесе съответната наказателна отговорност.

Не стана ясно обаче защо си отива Бисер Дачев, след като още от 2007 г. спорният казус за дюните в Несебър не е в неговата компетенция. Още преди години дюните са изключени от горския фонд.
Категоричен отговор на този въпрос така и не бе даден от ресорния министър Мирослав Найденов. Стана ясно само, че премиерът Бойко Борисов смята, че отговорността е на Дачев, а и освен това шефът на горите не е информирал за казуса заместничката на Найденов Светлана Боянова, чиито подпис лъсна във финалната подписка за дюните в Несебър.

Борисов:
Те (БСП, б.р.), ясно е, че са маскари, но ето виждате ли ги - и тези са маскари. Само че няма заради 15 декара да ставам маскара
Из стенограмата от срещата, още...

И премиерът Борисов, и Мирослав Найденов не смятат, че Боянова има каквато и да било вина за скандалната сделка с дюните в Несебър.

Земеделският министър се оправда още, че парламентът е приел през 2011 г. вратичката в Закона за горите, позволяваща подобни далавери с изключване на апетитни земи от горския фонд. Не стана ясно и защо министърът се оправдава с парламента, след като реално промените в Закона са предложени от МЗХ.

Най-неатакуваният министър на днешната среща бе регионалният министър Лиляна Павлова, която съобщи постигнатите договорености с екоорганизациите.

От думите й стана ясно, че ще има законодателни промени, които предвиждат пълна забрана за строителство върху дюни не само в „Зона А", а и в „Зона Б", като ще има пълна забрана за строителство в защитени зони.

Павлова обясни, че ще се прецизира дефиницията за дюни. В едногодишен срок трябва да бъде изготвен списък с всички дюни и защитени зони в страната, ще бъдат прекратени недовършените процедури по промяна на предназначението на земя на защитени територии и дюни. Гражданските и екологичните организации пък ще имат по-голямо участие в процедурите по оценка и строеж и ще се разшири кръгът от лицата, които могат да обжалват процедурите по строеж.

Лиляна Павлова ще глоби главния архитект на Несебър за сделката с дюните. По настояване на премиера ще бъде създадена и анкетна комисия в парламента, която да разнищи всички подобни сделки от 2003 г. насам, като в нея мнозинство ще имат депутатите от опозицията, а управляващите от ГЕРБ ще участват в нея само с един депутат.

Екоминистърът Нона Караджова подчерта, че благодарение на рестриктивната политика, която води МОСВ под нейно ръководство, са спасени редица дюни. „Направили сме всичко възможно, за да се спре строителството върху дюни и защитени територии", категорична бе тя.
Караджова не приема критиките, че ведомството й носи някаква отговорност за скандалния казус за дюните в Несебър. Това по думите й е „стара история с дълго минало".

Министрите бяха категорични, че ако се докаже виновност и у други длъжностни лица, те също ще понесат своята отговорност.

Еколозите от своя страна изразиха задоволството си от срещата с министрите си и премиера, който обаче не остана за брифинга пред медиите. Екологът Петко Цветков посочи, че неправителственият сектор иска да се запази малкото останало по българското Черноморие, за да се развива в България черноморският туризъм.
Той застана твърдо зад действията на МОСВ за опазване на морските територии. Еколозите настояват за повече прозрачност на общите устройствени планове и на решенията, които вземат кметовете и главните архитекти на общините.