ДСБ предлагат председателят на НС да свика извънредно заседание на Парламента.
На него премиерът и министрите, отговорни за кризата в животновъдството, да представят мерки за решаване на проблемите на българските животновъди и млекопроизводители и хода на преговорите с ЕК за увеличаване на земеделските субсидии.

Това е записано в специална декларация, с която днес излезе националното ръководство на ДСБ.
В тази декларация се казва още, че ДСБ ще настояват министър-председателят незабавно да изиска разследване на проявеното насилие над протестиращите и наказание на виновните длъжностни лица.

Тъмносините предлагат да се прекрати парламентарната ваканция, за да бъдат приети нужните законодателни промени за цялостното решаване на проблемите в земеделския отрасъл.

Зам.-председателят на ДСБ Димитър Бъчваров нарече проблемите в животновъдството „криза заради некомпетентността и нехайството на управляващите в България през последните 7 години".

Според него сключеното късно вчера споразумение между земеделския министър Валери Цветанов и протестиращите земеделци е опит „да се смете под масата един тежък провал".

По думите на Бъчваров положението в България относно земеделието и животновъдството е стигнало до „антиевропейски картини на насилие".

Петър Москов, заместник-председател на ДСБ, подкрепи своя колега и категорично излезе с позицията: „няма политика в земеделието".
Според партията на Костов „министрите на Ахмед Доган не са решили нито един от проблемите на животновъдите."

По-късно днес се очаква представители на ДСБ и на КТ „Подкрепа" да се срещнат за взимане на решение относно съвместният им граждански бойкот през есента.