Ангел Джамбазки отправи покана към избраните евродепутати от ГЕРБ, БСП, ДПС и "Демократична България" за общи действия относно Пакета "Мобилност I".

В нея той посочва, че всички 17 български представители в Европейския парламент трябва да предприемат спешни мерки срещу т.нар. пакет "Макрон".

На срещата, която ще се проведе на 17 юни, е поканен и целият транспортен бранш.

В писмото си евродепутатът от ВМРО посочва, че пакетът "Мобилност I" е най-сериозният проблем на българската икономика, който пряко зависи от решенията на ЕП.

Въпросът за защита на интересите на родния ни бизнес в сектора на транспорта е въпрос на национална сигурност, подчертава Джамбазки и призовава колегите си от останалите политически формации да се обединят в защита на българския интерес.

Преговорите за пакет "Мобилност" може да започнат от нулата в следващия ЕП, смята Новаков

Преговорите за пакет "Мобилност" може да започнат от нулата в следващия ЕП, смята Новаков

Според него преговорите няма как да завършат в този мандат

Припомняме, в началото на април европарламентът одобри и трите промени в пакета "Мобилност", на които се противопоставят българските евродепутати и превозвачи.

След това транспортният министър изрази притеснението си от прилагането на текстовете от пакета.

Евродепутатът Ангел Джамбазки също посочи, че битката за пакета "Макрон" ще влезе в следващия ЕП.

Пакетът "Мобилност" влезе в дневния ред на пленарната сесия на ЕП на 27 март по предложение на председателя на Алианса на либерали и демократи за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстат.

На гласуването на 25 март за дневния ред за редовната сесия трима български евродепутати не присъстваха. Оказа се, че точно толкова трябваха, за да падне предложението, което в крайна сметка беше прието с 156 гласа "за" срещу 154 - "против".

Джамбазки: Битката за пакета "Макрон" влиза в следващия състав на ЕП
Обновена

Джамбазки: Битката за пакета "Макрон" влиза в следващия състав на ЕП

Западноевропейците станали арогантни и разделят ЕС с егоистичните си интереси

На 27 март обаче текстовете бяха върнати в транспортната комисия.

Въпреки това български превозвачи организираха 2 протеста - в Страсбург и София.

На заседанието на транспортна комисия бяха гласувани 1 224 предложения за изменения, от които 1 126 продължават за гласуване в пленарна зала. Между тях са и внесените от българските евродепутати предложения.

На 3 април стана ясно, че евродепутатите са отхвърлили и предложението на българските си колеги пакетът "Мобилност" да бъде свален от дневния ред за днешното заседание.