Депутатите гледат промените в НК, предложени от ГЕРБ. С него се цели да се запази институтът на съкратеното съдебно следствие, за да се съхрани съществуващата до този момент бързина в процеса, но при жестоки посегателства срещу личността да се даде възможност на съда да има право на преценка при определяне на наказанието.

Предлага се съдът при определяне на наказанието за умишлено убийство, тежка телесна повреда, блудство или изнасилване да прецени дали е допустимо да има редукция на наказанието, и ако е допустимо, тя да не бъде повече от 1/5 от размера му.

Съдът трябва да решава за съкратеното производство при тежките престъпления, смята Маринов

Съдът трябва да решава за съкратеното производство при тежките престъпления, смята Маринов

Според него при тежките престъпления няма пълно възмездие

Въвежда се и аналогично правно решение относно двете най-тежки наказания в българската правна система - доживотен затвор без замяна и доживотен затвор, като се предвижда съдът да има възможност на преценка при определяне на размера наказанията.

Какво решаваме днес, недоумява социалистът Крум Зарков. Необяснима е неотстъпчивостта ви, обърна се към герберите и им припомни какво са гласували в предходната точка за НПК. И Филип Попов смята, че ако се запази съкратеното съдебно следствие много убийци ще намалят присъдите си.

"Не става дума за споразумение", отговори Красимир Ципов от ГЕРБ. Управляващите се опитвали да отговорят на обществените очаквания за справедливи наказания. Правосъдният министър Данаил Кирилов взе думата. Той настоя да се премахне политическото състезание и политическата страст. Не бъркаме в сърцето на потресените хора, обясни министърът.

Съдът осъществява сложна дейност, обясни Кирилов.

Патриотите искат без съкратено производство за убийците

Патриотите искат без съкратено производство за убийците

По-леките присъди да не се налагат за тежки престъпления

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова да не се приема предложението за промени в НК или министърът да го оттегли. Тази тема няма алтернатива, за зверски убито и изнасилено дете единствената алтернатива е справедливост, смята соцводачът. Не прехвърляйте отговорността на съда, подчерта тя. Отговорността колко ще е бързо едно производство била на законодателството. Последователни и твърди сме, подчерта лидерът на социалистите.

Идете в Сотиря и да видим дали и вие няма да плачете, призова тя правосъдния министър. Вкарвате ни с правно абсурд, обясни Нинова, визирайки предишните приети закони. Според нея герберите се държали политически лицемерно и проявявали морална нищета. Въпреки споровете предложението на ГЕРБ за запазване на съкратеното съдебно следствие не прието.

Да не се отказваме с лека ръка от съкратеното съдебно следствие, зове Кирилов

Да не се отказваме с лека ръка от съкратеното съдебно следствие, зове Кирилов

Правосъдният министър иска не повече от 1/5 наказание при признаване на вина

Корнелия Нинова не е разбрала за какво дебатираме, отговори министърът на правосъдието Данаил Кирилов на критиките от залатаот страна на социалистите. Ние не сме на комсомолско състезание, подчерта той и поиска сериозен дебат по темата.

Виждал се ефектът от съкратения дебат, а не от съкратеното производство. Кабинетът искал да вмени още отговорност на съда с преценката за съдебно следствие.

Три проекта за промяна на съкратеното производство обсъждат в НС
Обновена

Три проекта за промяна на съкратеното производство обсъждат в НС

Искат да не се налага при убийство или тежка телесна повреда

Предлага се в заключителните разпоредби на законопроекта чрез допълнение на чл. 411а от Наказателно-процесуалния кодекс, на специализирания наказателен съд с оглед неговата компетентност да бъдат подсъдни и делата от компетентност на Европейската прокуратура, с цел осигуряване на прилагането на Регламент (ЕС) 2017/1939 на Съвета от 12 октомври 2017 година за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура.

Със законопроекта се въвеждат изискванията на Директива (ЕС) 2017/1371 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юли 2017 година относно борбата с измамите, засягащи финансовите интереси на Съюза, по наказателноправен ред, като се предвижда наказанието за длъжностно присвояване да се налага и когато деянието е извършено от чуждо длъжностно лице.