Киберпрестъпленията са бич за съвременното дигитално общество. Брюксел е в непрекъснат лов на киберпрестъпници, но сигурността изисква непрекъснато укрепване. Атаките на хакерите са основно към крайните потребители и действат чрез мейлите.

За последните 3-4 години на 400 атаки годишно е подложена ЕК, сочат източници от Брюксел. 10% от тях са сериозни атаки с конкретни последици. С три пъти се е увеличила инвестицията в киберсигурност за последните 3-4 години. ЕС има екип за незабавно реагиране при компютърни инциденти (CERT-EU). Целта на специалния екип е да защитава от кибератаките, които често са насочени срещу институциите, агенциите и органите на ЕС.

Електронните личности превземат ЕС

Електронните личности превземат ЕС

За Електронизацията у нас отговаря Държавна агенция "Електронно управление"

В средата на следващата година Европа трябва да премине към най-новата дигитална инфраструктура с цел по-голяма защита. До края на 2020 Брюксел има амбицията да постигне по-чиста киберсреда. Изграждат се нови нива на защита в по-уязвимите системи. Най-уязвими са крайните потребители, които трябва да са много информирани за потенциалните заплахи в мрежата.

Най-лесният начин да се предпазим, е да не кликаме върху линк, ако не идва от достатъчно надежден източник.

Доста атаки към ЕС се приписват на Русия, но федерацията все още не е категорично посочена. В практически план целта на ЕС е да се защити с нови технологии от всичко, дори и от комбинирани атаки. Самите киберпрестъпници също се развиват.

Присъединяваме се към съвместния център на НАТО за киберзащита

Присъединяваме се към съвместния център на НАТО за киберзащита

Центърът е със седалище в Талин, Естония

CERT-EU работи в тясно сътрудничество с вътрешните екипи за компютърна сигурност на европейските институции и поддържа връзка с широка мрежа от екипи за незабавно реагиране при компютърни инциденти и фирми, занимаващи се със сигурността на информационните системи във всички държави членки. Също така си сътрудничи активно със свои колеги в НАТО и със звеното по хибридни заплахи на Европейската служба за външна дейност.