Официалните разговори за формиране на правителство ще започнат след свикване на парламента, но така или иначе ние имаме отговорност пред избиратели и към всички български граждани и тежката ситуация, в която се намираме. Няма как най-голямата политическа сила да не се опита да предложи правителство.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред БиТиВи. Данните са показателни - 169 спечелени общини, където ГЕРБ е първа политическа сила, 140 кметове, даде за пример тя.

ГЕРБ склонни да отстъпят поста шеф на парламента, но след разговори

ГЕРБ склонни да отстъпят поста шеф на парламента, но след разговори

Даниел Митов даде заявка за съдебна реформа – от образованието

Захариева отказа да отговори готов ли е съставът на правителството на ГЕРБ и кой ще е премиер. "Нека да изчакате още малко, когато дойде моментът, знаете процедурата ще се предложи и състав, и премиер, всякакви опции са на масата", уточни тя.

Екатерина Захариева коментира и грешките на кабинета "Борисов-3" и каква промяна се предвижда сега. "Не се прави обществено обсъждане на промените, които предлагат и очевидно не са успели да отправят послание към младите хора, което се нуждае от сериозен анализ", каза вицепремиерът и външен министър.

Държавен вестник обнародва резултатите от изборите

Държавен вестник обнародва резултатите от изборите

Очаква се указа на държавния глава за свикване на 45-то Народно събрание

Екатерина Захариева анализира действията на президента Румен Радев: "Редно беше президентът да посочи дата кога ще се свика парламентът, той направи намек и ние сме очаквали, че това ще бъде тази седмица. Ние трябва да изчакаме указа, има подготовка за първо заседание, а не той да ни държи, но това не е за първи път".

Припомняме, в днешния брой на "Държавен вестник" са публикувани резултатите на ЦИК от проведените избори на 4 април 2021 г.

Захариева коментира и думите на вицепремиера Томислав Дончев за промяна в редиците на ГЕРБ: "Ние си правим анализ къде има спад на гласовете, излизаме от успешен мандат и сме в криза, успяхме да изпълним показателите, доказахме, че можем да управляваме държавата в три кризи досега. Нормално е да има и приемственост, и промяна, във всеки кабинет на Борисов е имало промяна", каза Захариева.

Само ГЕРБ има готовност за кабинет, уверен Георг Георгиев

Само ГЕРБ има готовност за кабинет, уверен Георг Георгиев

ГЕРБ са експонирани пред очите на публиката

На въпрос дали тя може да е премиер, Захариева отговори, че с нея не са водени такива разговори.

"Омразата е силно чувство, но не е дългосрочно, всички партии срещу нас излизаха с лозунга не-ГЕРБ, омраза. Сега обаче трябва да кажат за какво са. Част от тях започнаха да се разпадат преди да са формирали група", коментира Екатерина Захариева, визирайки напрежението в коалицията "Изправи се! Мутри вън!".

Янаки Стоилов учуден от подкрепата, която Нинова дава на Слави Трифонов

Янаки Стоилов учуден от подкрепата, която Нинова дава на Слави Трифонов

Той вижда правителство с кратък хоризонт до президентските избори

По думите й, има вероятност да се внесе състав на кабинет, но това подлежи на дебат. "Разговори в момента не се водят, нека започне официалната рулетка. От начина, по който ще започне президентът с консултации, ще проличи дали той смята, че държавата се нуждае от устойчив кабинет, защото, ако свика партиите заедно, моят извод е, че той няма да подпомогне създаването на устойчив кабинет и няма да чуе всяка поотделно какви идеи има и за какво се бори, така ще се проличи дали не тласка към служебен кабинет", каза още вицепремиерът на Борисов 3.

Тя коментира и идеята на Борисов за 10 дежурни депутати - "Това е политически знак, че сме готови да подкрепим правителство на втория, защото ни чакат важни задачи в секторите от кризата. Ние сме готови да дадем сила на втората политическа сила с депутати, това не е предлагано за първи път, стана и от страна на Надежда Неински, когато НДСВ спечели изборите, тя предложи да даде гласа си."

На въпрос подкрепят ли програмата на "Има такъв народ", Захариева припомни, че ГЕРБ са били единствената политическа партия, която подкрепя референдума.

"Имаме сходности с други партии и огромни различия с трети", каза тя. Относно думите на депутата Любен Дилов-син за приятелството между Борисов и Слави Трифонов и дали то ще се поднови, външният министър каза, че "изборите минават и заминават, сега на ход е отговорността, това което даваме като заявка с изказването на премиера е, че ние сме готови да водим разговори, ако можем да се разберем. Всеки един от нас като политик трябва да е готов да седне и да говори".

И още: "ГЕРБ не се страхува от служебен кабинет, това е нещо, което се спекулира от преди изборите."

Нинова: Борисов е изхарчил 5 млрд. лв. от фискалния резерв, може да посегне на Сребърния фонд

Нинова: Борисов е изхарчил 5 млрд. лв. от фискалния резерв, може да посегне на Сребърния фонд

Лидерът на БСП е притеснена, че премиерът ще национализира парите за пенсиите

По думите на Захариева, "най-силен е държавният глава в криза". Тя каза още, че си е проличало, че Радев подкрепя партиите на протеста.

"Трябва да се научим на коалиционна култура, партийни кабинети в България не е имало толкова години, не е феномен", обясни Екатерина Захариева.

Къде вижда вицепремиерът мястото на БСП - тя каза, че се чуват различни сигнали и подсети, че президентът е обявил кандидатурата си преди парламентарните избори. "Очевидно е желанието да помогне на част от политическите сили, неправомерно решение и меко казано странно, очевидно неконсултирано с БСП. Факт е, че партията на Корнелия Нинова се срива, повече от управляващата партия", обясни тя.

ДБ: Министрите на Борисов да напуснат НС или влизаме в конституционна криза

ДБ: Министрите на Борисов да напуснат НС или влизаме в конституционна криза

"Демократична България" има готовност да ѝ бъде връчен мандат