Решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК), с които се обявяват резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в 45-ото Народно събрание и имената на избраните депутати, са публикувани в днешния брой на Държавен вестник.

Според практиката именно след обнародването им президентът Румен Радев се очаква да издаде указ за свикване на новоизбрания парламент.

Вчера вечерта за първи път държавният глава коментира изборите, състояли се на 4 април, като подчерта, че се върви по Конституция. Радев увери обаче, че няма намерение да бави указа.

Румен Радев действа оперативно по закон и иска такова правителство

Румен Радев действа оперативно по закон и иска такова правителство

Той посочи, че няма никакво намерение да бави процедурата

Държавният глава не коментира евентуалния трети мандат. "Нека видим дали ще има първо връчване на мандат, второ връчване на мандат и едва тогава ще видим дали ще има трети", заяви Румен Радев.

Припомняме, миналата седмица съветникът по правни въпроси на президента Иванка Иванова даде срок за едно съставяне на правителство след евентуалната въртележка на мандатите от 4 до 6 седмици. Едва след това може да има яснота дали 45-то Народно събрание ще излъчи управление или ще се стигне до предсрочни избори, за които има много прогнози. 

Партиите в момента нямали никакъв план

Партиите в момента нямали никакъв план

Първан Симеонов и Стойчо Стойчев: Бързите нови избори няма ли да уплашат обществото от хаоса