На основание чл.300., ал 2 ЦИК изпълни своето задължение по закон и обяви имената на избраните народни представители за 45-ото Народно събрание, като така обявява окончателните резултати от изборите. Това каза на брифинг председателят Александър Андреев. Преди това той обясни последния казус.

"С решение 438 от 9 април ЦИК обяви избраните народни представители, като даде възможност на 24 народни представители да изберат от кой изборен район да влязат. В срок, съгласно закона, тези депутати предоставиха своите заявления за избор и с днешното решение те са обявени. Има още три приети решения, с които трима избрани народни представители отказаха да положат клетва и са заменени със следващите в листите", обясни Андреев.

Той добави, че независимо от появилите се в обществото нагласи поради различни причини заради тежката обстановка и сложните изборни книги ЦИК са изпълнили задълженията си съгласно Изборния кодекс.

Окончателно: ГЕРБ със 75 мандата, ИТН – 51, БСП – 43, ДПС – 30, ДБ – 27, ИСМВ – 14

Окончателно: ГЕРБ със 75 мандата, ИТН – 51, БСП – 43, ДПС – 30, ДБ – 27, ИСМВ – 14

Избирателната активност е 50.61%...

"Това нямаше да бъде възможно без усърдната работа на членовете на ЦИК и СИК", каза още Андреев. А какво предстои пред ЦИК - две основни неща: да бъде издаден бюлетинът и на второ място - да се направи анализ на тези избори и да се види къде могат да се направят допълнителни предложения пред законодателя за промяна на изборното законодателство.

Говорителят на ЦИК Димитър Димитров добави, че има 400 сигнали и жалби по време на изборите, които ще се проверяват един по един, те са групирани.

"Никога не е имало толкова много секции в чужбина. Местните общности направиха усилия и са гласували по 1800 души, което при предходни избори е максималното възможно число, има 10 сигнала за машинното гласуване - проблемите Велико Търново, отделни райони, секции - ще се оценяват", уточни Димитров. Тепърва ще бъде направен анализ на машинното гласуване, уточни от своя страна говорителят Таня Цанева.

ЦИК извади от списъка шестима избрани депутати от ДПС и двама от ГЕРБ-СДС

ЦИК извади от списъка шестима избрани депутати от ДПС и двама от ГЕРБ-СДС

Сред тях е Бойко Борисов...

27% са гласували с машини - колкото е било и на евроизборите, стана ясно в заключение.

На въпрос какво се е случило с карантинираните, които не са могли да гласуват, Димитров обясни, че е трудно да се даде на малка група хора да гласуват след изборите, а относно жалби на такива хора, се чакали решения. "Единствената страна, която направи избори без карантина, е Румъния, след 10 дни установи, че нещата не са добри", уточни Димитров.

Бе коментирана и жалбата на БОЕЦ за заличаване на Бойко Борисов от изборните списъци, тя е адресирана до ВАС, след което решение ЦИК ще се произнесе. Има още едно заличаване от листите на ГЕРБ и 7 от листите на ДПС, добави Димитър Димитров.