Среща между ЕС и Турция е възможна по време на европредседателството ни. Това прогнозира външният министър Екатерина Захариева в ефира на БНТ.

Среща за дискусия за отношенията ЕС- Турция не е предвидена по време на председателството на Съвета на ЕС, но е възможно такава среща да се състои. Захариева апелира към честен и открит диалог с южните ни съседи. По думите на външния министър европредседателството не е само фанфари, а много работа. Тя допълни, че вижда като предизвикателство промените в Дъблинския регламент и старта на разговорите по бъдещата бюджетна рамка на съюза.

Борисов: Европредседателството е 6 месеца, а с Турция сме съседи от векове

Борисов: Европредседателството е 6 месеца, а с Турция сме съседи от векове

Този храм е едно прекрасно доказателство за добросъседство и мир според премиера

"Видяхме какво стана на преговорите при миналата финансова рамка. Почти с година се забавиха проектите", обясни Захариева и добави, че периодът е доста сложен от една страна, защото има по-малко бюджет след решението на Великобритания да напусне. "От друга страна заради нови политики, които искаме да финансираме и всичките подкрепяме като опазването на външната граница, фонда за сигурността, новият фонд за отбрана, това е изключително голям успех, много силна интеграционна политика на ЕС само за година, т.е. тук показва, че когато наистина сме обединени заедно можем да постигаме бързо съгласие в интерес на гражданите на ЕС", акцентира външният ни министър.

По нейно мнение предстоят сложни и важни разговори. Тези разговори щели да започнат по време на нашето председателство, но нямало да приключат. "Много е важно как се започва, така че наистина предизвикателството е голямо", обясни Захриева.

Борисов в Истанбул: Да живеем заедно в мир и да се съобразяваме с другите

Борисов в Истанбул: Да живеем заедно в мир и да се съобразяваме с другите

Цяла Европа гледа как християнска и мюсюлманска страна стават пример за толерантност

Срещата на българския вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева с турския ѝ колега е била много полезна. Захарива изтъкна ползите от този разговор за двустранните отношения.

Фокус върху позитивните неща, върху това се съгласили и двете страни.

Захарива акцентира, че няма как да се случва борбата с тероризма, охраната на външните граници на ЕС, без Турция да бъде съюзник в НАТО, без това тя да бъде близък партньор на ЕС.

Борисов доволен от сътрудничеството ни с Турция за нелегалните мигранти

Борисов доволен от сътрудничеството ни с Турция за нелегалните мигранти

Опитът за преврат не целеше свалянето на Ердоган, категоричен българският премиер

"Турция е един от най-важните външно-икономически партньори на България и на ЕС. За около 5-6 години с около 50% е нараснал стокообменът между двете държави с позитивно салдо за България. Винаги има и още повече възможност, т.е. възможност на българските производители на да имат добър достъп до огромния турски пазар", обясни Екатерина Захариева.