Депутатът от БСП Елена Йончева заяви, че е имала сметка в КТБ, но никога не е участвала в каквито и да е било схеми. "Аз съм имала сметка в КТБ, имала съм фирма и съдружник и с нея съм извършвала своята дейност като журналист", посочи Йончева пред БНТ.

Червеният депутат призова "съответните хора, които се опитват по този начин да хвърлят кал" (бел. р. - депутата от ГЕРБ Делян Добрев) да сигнализират в прокуратурата или Комисията за конфликт на интереси, ако има нещо нередно, незаконно или неморално в дейността ѝ.

Делян Добрев скочи на "кьорфишеците" на Йончева

Делян Добрев скочи на "кьорфишеците" на Йончева

Йончева "гостувала" в КТБ

"Аз нито съм ползвала обществени и държавни ресурси, нито съм ползвала европейски средства. Не разбирам тази реакция на Делян Добрев", посочи Йончева и припомни, че Добрев продължава да не отговаря на въпросите ѝ. "Ние внесохме сигнал в прокуратурата. Аз нямам нищо против г-н Добрев, имам нещо против схемата, която е направена в Хасково. Нямам никакво отношение към този човек, лично", допълни Йончева.

Добрев обаче опитвал по всякакъв начин да атакува червения депутат - първо започнал с това, че ще я даде на съд, защото нищо от изнесеното по "Кумгейт" не било вярно. "След това по "Кумгейт 2" за финансовите обвързаности каза, че също ще ме даде на съд. След това обясни, че съм агент на българското и на чуждото разузнаване. Сега излиза с публична информация от търговския регистър за моята дейност като журналист", заключи Йончева.

Елена Йончева убедена, че всеки град си има по един суджук
Обновена

Елена Йончева убедена, че всеки град си има по един суджук

Пореден ден "хасковските драми" витаят из кулоарите на парламента

Междувременно Добрев отново обвини Йончева, че е свързана с офшорни компании и кухи фирми, участвали в източването на КТБ. Пред bTV Добрев отново показа данните, с които разполага от търговския регистър, според които Йончева има фирма, която е в съдружие с офшорна компания. По думите му информацията сочела, че нейната "Авторска телевизия" има общо с офшорна фирма - дружеството било учредено с капитал от 10 000 лв., разделени в 100 дяла по 100 лв., съдружникът "Авторска телевизия" на Елена Йончева внесла 5 хил. лв. за един дял от дружеството, а офшорката внесла 315 хил. лв. за същия дял. Офшорката била задължена да даде и 250 хил. евро допълнително, а те били преведени в КТБ.

Йончева обвини ГЕРБ, че вкарали корупцията и в детските градини

Йончева обвини ГЕРБ, че вкарали корупцията и в детските градини

Има един закон. Законът за омертата и той безспорно се спазва в държавата

Според друг документ, който Добрев цитира, упълномощеното лице е Зорница Пламенова Блъскова, която е съдружник в "Инвестмънт проджектс" АД. Въпросната фирма фигурирала във всички доклади за източване на КТБ - дължи близо 70 млн. лв. на фалиралата банка, посочи още герберът.

"За дружеството се констатира, че е куха фирма, в която са били насочвани кредити от КТБ. Канал за финансиране, който не докладва оперативни приходи, а дългосрочен дълг", цитира Добрев доклад, който по думите му е на одиторите на КТБ.

Освен това Добрев отправи и нов въпрос към Йончева - дали за периода 2004-2009 г., когато премиер е Сергей Станишев, тя е получила 696 172 лв., като по-голямата сума е от фирми с държавно участие - "Лукойл", "Еон" и др.

Делян Добрев заподозря и Йончева във фиксация

Делян Добрев заподозря и Йончева във фиксация

Антон Тодоров предполага, че призът „Госпожа Лъжа“през 2018 г ще отиде при Йончева

Относно своите вземания и офшорни участия Добрев призна, че е взел 250 хил. евро през 2006 г. от офшорка. Тези пари обаче били заем - трябвало да бъдат върнати, а ако не се върнат, се плаща данък печалба върху тях. От 2009 година обаче Добрев вече не бил управител на фирмата и не знаел дали парите са върнати. "Теглени са от финансова институция, лицензирана от БНБ", добави Добрев. По думите му тук няма кръг, за да може той да бъде порочен.