"Щастлива съм, че след Българското председателство на Съвета на ЕС процесът на евроинтеграция за Западните Балкани вече е необратим", обясни вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на среща с новия генерален секретар на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ) Роберто Антонионе.

"Западните Балкани вече участват в срещи на високо и най-високо ниво на ЕС, в работни групи и важни дебати като този за бъдещето на Европа", допълни още първият дипломат на България.

Захариева подчертава, че българската подкрепа не спира дотук, а страната ни няма да спести усилия за продължаването на европейската интеграция на региона.

Каракачанов: Няма подобрение на ситуацията на Балканите

Каракачанов: Няма подобрение на ситуацията на Балканите

Сърбия се превъоръжава, за да демонстрира превъзходство, смята военният министър

"Друг фокус на общите ни усилия трябва да бъде изграждането на административен капацитет. Само така тези страни ще могат да използват оптимално европейските средства", добави тя.

"Нека различните регионални инициативи работят в синергия, като се допълват", коментира Захариева.

Тя посочи, че в широкия ни регион действат различни форуми като Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, Черноморското икономическо сътрудничество и други, които се допълват и могат да си сътрудничат за по-добри резултати.

Заев: Пример сме за новата реалност на Балканите

Заев: Пример сме за новата реалност на Балканите

Заев поздрави Борисов за храбростта и неговия евродух

"Силно подкрепям подхода на ЦЕИ да работи за регионална интеграция отдолу-нагоре. Така добавената стойност и истинската полза отиват при хората и общините", допълни Захариева.

Създадена през 1989 г., ЦЕИ е най-старият регионален форум в Централна, Източна и Югоизточна Европа. България е пълноправен член от 1996 г.

Днес инициативата обхваща 17 държави, сред които страни-членки на ЕС, държави от Източното партньорство и от Западните Балкани.

Мудис оценява положително пътя на Западните Блакани към ЕС

Мудис оценява положително пътя на Западните Блакани към ЕС

Но сложните регионални политически предизвикателства забавят сроковете за членство